Hlavní obsah

Je to Čech, potvrdily testy DNA totožnost zmateného muže v Norsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Testy DNA provedené českou policií potvrdily totožnost 36letého muže, kterého našli v Norsku. Rodiče muže se ztrátou paměti identifikovali už ve středu večer. Muž se podle svých slov zatím nechystá do ČR, rodiče pozval do Norska.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Česká policie kontaktovala rodinu muže s amnéziíVideo: Reuters

 
Článek

„Na základě výsledků zkoumání došli policejní genetici k závěru, že se skutečně jedná o šestatřicetiletého občana České republiky. Potvrdili tak dosavadní poznatky, které se policii k osobě tohoto muže podařilo získat. Veškeré informace byly předány norské straně, která vede vyšetřování,“ uvedla v pátek mluvčí policejního prezidia Eva Stulíková.

Podle ní česká policie nebude poskytovat žádné další informace, protože k tomu není oprávněna a dbá na soukromí muže a jeho rodiny.

Cestu do Česka nalezenec zatím neplánuje, mimo jiné prý proto, že se bojí lidí, kteří ho minulý rok napadli. [celá zpráva]

Muž byl objeven v ulici Grenseveien ve východní části Osla 14. prosince ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. Norská policie v úterý zveřejnila jeho fotografii ve snaze dozvědět se o dotyčném více. Ve středu česká policie identifikovala záhadného nalezence jako Čecha, jehož poznali v ČR jeho příbuzní.

Ve čtvrtek mu norští policisté ukázali fotografie jeho údajných rodičů a řekli mu jeho zřejmě pravé jméno, nic z toho mu však nebylo povědomé. Muž se rozhodl, že si bude provizorně říkat John Smith, protože prý nějaké jméno potřeboval, a toto mu připadlo neutrální. Nalezenec komunikuje anglicky, ale rozumí česky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám