Hlavní obsah

Policisté nevěří verzi o náhodné smrti Housky. Rekonstrukce jim ještě zamotala hlavu

Právo, Karel Otcovský
Chomutov
Aktualizováno

Rekonstrukce vraždy vlivného politika ústecké ČSSD Romana Housky nepřinesla důkazy o vině a vyvrátila mnohé z výpovědi Michala K., který se policii k činu přiznal. Kriminalistům naopak ještě více zamotala hlavy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Policisté na místě rekonstrukce vraždy u Houskova domu v Chomutově

Článek

Jsou si sice prakticky jistí, že Housku zastřelil obviněný. Motiv jeho činu je jim ale nadále nejasný. Podle zdroje Práva obeznámeného s průběhem vyšetřování se začínají přiklánět na stranu veřejnosti, která pochybuje o verzi Michala K., který vypověděl, že svou oběť zastřelil po hádce s ní v afektu poté, co náhodou zabloudil do chomutovské rezidenční čtvrti.

„Z hlediska dokazování jde o náročný případ,“ přiznal Právu krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Úvaha, že na místě činu bylo více pachatelů, se nabízela od samotného začátku.
státní zástupce

Veškeré poznatky z rekonstrukce, která proběhla na místě činu druhý dubnový den, nadále vyhodnocují znalci z oboru soudního lékařství, balistiky a psychologie. „První představy získané během samotné rekonstrukce samozřejmě máme, ale nebudeme je blíže komentovat,“ poznamenal žalobce.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie přiváží pachatele k rekonstrukci vraždy Romana HouskyVideo: Karel Otcovský, Právo

Pravděpodobný pachatel údajně během rekonstrukce nedokázal věrohodně popsat, jak manipuloval s bezvládným tělem. Obviněný ukázal, že ho táhl za ruku, podle stop získaných na místě činu ho ale spíše někdo přenesl. To by však vzhledem k váze oběti zřejmě sám nezvládl.

Co bylo v trezoru?  

„Úvaha, že na místě činu bylo více pachatelů, se nabízela od samotného začátku vyšetřování. Jednalo se o jednu z verzí,“ poznamenal Jakovec.

Kriminalisté podle něj nadále prověřují verzi obviněného. „V mnoha ohledech může působit pochybně, na druhou stranu spousta věcí sedí. Navíc nemáme nic, co by jeho verzi vyvracelo,“ zdůraznil žalobce.

Pochybností ve výpovědi obviněného je podle zdroje Práva více. „Pořád není jasné, co vlastně po střelbě hledal uvnitř domu,“ připomněl zdroj, že vrah prohledal vilu, aniž by se z ní něco ztratilo.

Policisté našli prý v Houskově pracovně otevřený trezor. Nikdo však neví, co v něm bylo a tudíž ani, jestli z něj něco zmizelo. „To jsou spekulace, ke kterým se nehodlám vyjadřovat,“ zdůraznil Jakovec.

Kriminalisté údajně otestovali věrohodnost podezřelého ve středu na detektoru lži. „To nemohu vyvrátit,“ mlžil Jakovec. Vzápětí však připustil, že výsledky vyšetření na detektoru budou mít nějakou vypovídající hodnotu, nicméně bez dalších důkazů „jsou na nic“.

Mnohem důležitější pro kriminalisty bude posudek z oboru soudního lékařství a balistická expertíza. „Jakmile budeme mít obě zprávy k dispozici, věřím, že se pohneme dál a že celý případ došetříme.“

Housku zastřelil vrah loňského 18. listopadu před jeho domem, kde žil s exhejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou (ČSSD). Před měsícem se policii přiznal k činu dosud netrestaný muž z Krupky na Teplicku. Na Chomutov neměl žádné bližší vazby, v okolí místa činu si údajně hledal práci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám