Hlavní obsah

Celníci zabavili čínské hračky za pět miliónů

– Pardubice
Právo, ner

Nebylo to poprvé, co pardubičtí celníci na překladišti zadrželi zásilku autíček, která se vejdou na dlaň. Stejně jako v předchozích případech byly vypraveny z Číny, tentokrát jich bylo téměř šest set. Celníci je posoudili jako padělky miniatur automobilů značek Audi, BMW nebo Lamborghini.

Foto: Celní správa

Čínská autíčka věrně kopírují originály.

Článek

Pokud by zásilka prošla na český trh, výrobce originálů by podle mluvčího Celního úřadu Pardubice Tomáše Culka tratil téměř pět miliónů korun.

“Do vyřešení případů celní úřad zakázal se zadrženým zbožím jakkoli nakládat. Pokud se vlastníci zboží nedohodnou s majiteli práv duševního vlastnictví mimosoudně, bude ve věci rozhodovat soud,” řekl Právu Culek.

Foto: Celní správa

Čínská autíčka věrně kopírují originály.

Zadržení této zásilky bylo z pohledu celníků třešničkou na dortu, nikoliv mimořádným úlovkem. Tím bylo před několika týdny zabavení kontejneru motorových řetězových pil, jejichž anonymní výrobce poměrně zdařile předstíral, že jde o výrobky renomované značky Stihl.

„Prodejní hodnota stejného množství originálních výrobků by přesáhla 50 miliónů korun,” upozornil Culek. Tento týden celníci zadrželi dodávku asi šesti stovek košil, o kterých jejich skutečný výrobce neměl ani tušení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám