Hlavní obsah

Muž nalezený v Norsku je Čech, poznala ho rodina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Záhadný cizinec s amnézií, který byl objeven loni v prosinci oloupený a zbitý v závěji v Norsku a trpí ztrátou paměti, pochází z České republiky. Informaci agentury AFP potvrdila ve čtvrtek ráno česká policie.

Foto: ČTK/AP

Neznámý muž hovoří i česky.

Článek

Mluvčí Policejního prezidia Eva Stulíková Novinkám potvrdila, že muže poznalo několik členů jeho rodiny. „S velkou pravděpodobností by se mělo jednat o 36letého občana České republiky,“ uvedla mluvčí.

Dodala, že policie pracovala s několika poznatky, které dostala na základě fotografie zveřejněné v médiích. Muž nebyl v ČR v této souvislosti pohřešován.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Okolnosti jeho pobytu v Norsku jsou zatím nejasné. Veškeré informace, které má česká policie k dispozici, byly neprodleně předány norské straně, která případ vyšetřuje,“ upozornila Stulíková.

Česká policie informovala Interpol  

„Byli jsme večer informováni prostřednictvím Interpolu, že česká policie muže identifikovala,” řekl AFP policista z Osla Oeyvind Torgersen. „Česká policie zašla za jeho rodiči. Známe jeho totožnost,” dodal s tím, že více v tuto chvíli říci nemůže.

Norská policie se v úterý obrátila na veřejnost, protože marně pátrala pro totožnosti muže, který byl nalezen v norské metropoli Oslu 14. prosince ve sněhové závěji. Byl bez dokladů a na těle měl četná poranění. [celá zpráva]

Říkalo se mu John Smith, protože si nemohl vybavit svou totožnost ani nic ze své minulosti. Hovořil anglicky s východoevropským přízvukem a ukázalo se, že rozumí česky, polsky, rusky a slovensky. Sám uváděl, že nejlépe rozumí češtině, i když dodával, že myslí a sní v angličtině. Přesto se přikláněl k tomu, že je Čech. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám