Hlavní obsah

Nákupčímu autobazaru nastříkali do očí kyselinu a okradli ho o 300 tisíc korun

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Na začátku května 2012 se život mladému výkupčímu obrátil vzhůru nohama. Spadl totiž do pasti, kterou na něj nalíčila trojice pachatelů. Vylákali ho na odlehlé místo v Brně, do očí mu nastříkali kyselinu a okradli ho o 300 tisíc korun. Muž po útoku málem oslepl a následky si ponese až do konce života. Případ začal ve středu projednávat soud.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Vladimír Klíma (uprostřed) a jeho přítelkyně Markéta Hankeová se před soudem dušovali, že s přepadením nemají nic společného.

Článek

Podle státní zástupkyně zákeřný útok nachystali sedmadvacetiletý Vladimír Klíma, jeho o rok mladší přítelkyně Markéta Hankeová a devětadvacetiletý Klímův bratranec Erik Palák.

„Hankeová zavolala na linku autobazaru s tím, že má k prodeji auto a vylákala výkupčího na prohlídku auta v Brně-Medlánkách. U garáže mu Palák nastříkal do obličeje tekutinu, která oběť oslepila, Klíma ho chytil do kravaty. Poté mu z auta odcizili 300 tisíc korun, spoutali ho a zmizeli,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Hrozně to pálilo, nemohl jsem ani pořádně dýchat, poleptalo mi to i ústa. Pak mě někdo povalil, škrtili mě v kravatě a spoutali.
poškozený

Výkupčí skončil s těžkým poleptáním očí, se kterým se léčil celý rok. Tři týdny vůbec nemohl otevřít oči a dodnes trpí výraznou ztrátou zraku. „V případě takového útoku nešlo vyloučit ani definitivní ztrátu zraku. Došlo ke zjizvení rohovky a ztrátě ostrosti. Šance na zlepšení stavu jsou minimální,“ konstatoval znalec.

Obžalovaný pracoval v autobazaru  

„Přijel jsem na domluvenou schůzku, ta paní mi po telefonu řekla, že zrovna nemá čas, ale že mi auto ukáže někdo jiný. Byl tam nějaký chlap, v ruce láhev, klíče a doklady. Když mi podával techničák, upustil ho na zem, a jak jsem se pro něj naklonil, nastříkal mi tu tekutinu do očí. Hrozně to pálilo, nemohl jsem ani pořádně dýchat, poleptalo mi to i ústa. Pak mě někdo povalil, škrtili mě v kravatě a spoutali,“ popsal soudu přepadený muž.

Klíma přitom sám před nějakou dobou pracoval ve stejném autobazaru jako přepadený a dokonce se s ním znal. „Z autobazaru jsem odešel poté, co mě okradli neznámí lupiči o několik set tisíc korun na výkup auta a firma mi to dala k úhradě. Ale nic z obžaloby se nezakládá na pravdě. Vůbec netuším, jak se na místo dostala moje pachová stopa,“ tvrdil Klíma.

„Vždy jsem žila správným životem, nic jsem neudělala, odmítám, co je mi kladeno za vinu,“ hájila se Hankeová.

Senát v čele s Jaroslavou Bartošovou naplánoval další jednání na konec května, kdy by mohl zaznít i rozsudek. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám