Hlavní obsah

Drábek: Na ministerstvu jsme neplýtvali, ale ušetřili deset miliard

Právo, Josef Koukal

Nikoli až dvoumiliardová ztráta, ale naopak úspora ve výši deseti miliard korun. Taková je podle bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka bilance hospodaření resortu pod jeho vedením. Exministr ve středu vypovídal jako svědek v kauze svého bývalého náměstka Vladimíra Šišky a exšéfa informatiků ministerstva Milana Hojera.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek u soudu

Článek

O 1,5 až dvoumiliardové ztrátě hovořil v úterý jednatel firmy OKsystem Martin Procházka. Podle něj ministerstvo přišlo o peníze právě v důsledku přechodu na nové systémy vyplácení státní podpory. [celá zpráva]

Drábek naopak tvrdí, že resort ušetřil. V kauze čelí obžalobě z podplácení a zneužití pravomoci Drábkův bývalý náměstek Vladimír Šiška a bývalý šéf ministerského odboru informatiky Milan Hojer.

Podle výsledku rozpočtu za rok 2012 ušetřilo ministerstvo práce a sociálních věcí 10 miliard korun.
Exministr Jaromír Drábek

„Obecně mohu jen zdůraznit, že všechny ty aktivity v souvislosti s výplatou sociálních dávek měly dva motivy: zaprvé úsporu výdajů státního rozpočtu a pak reformu sociálních dávek,“ uvedl exministr, který odstoupil z funkce v říjnu 2012.

„Dnes už mohu říct, že podle výsledku rozpočtu za rok 2012 ušetřilo ministerstvo práce a sociálních věcí 10 miliard korun,“ prohlásil Drábek. Odkázal se přitom na informace serveru demagog.cz. „Sám jsem mluvil o úspoře osmi miliard, ale opravili mě a napsali, že to bylo deset miliard,“ uvedl Drábek.

Ohrožených chudobou podle Drábka ubylo

Podle něj také v roce 2012 pokleslo procento lidí ohrožených chudobou v Česku z 9,8 na 9,6 procenta, a to právě v důsledku oddělení různých sociálních dávek podle důvodu vyplácení, například kvůli zdravotnímu postižení, prorodinné podpoře a podobně.

„Byl jsem zastáncem jasného rozdělení rolí na ministerstvu. Ministr má činit politická rozhodnutí, nikoli rozhodnutí běžného administrativního charakteru,“ prohlásil ke své případné aktivní roli ve změně dodavatelů systému výplaty sociálních dávek.

Zároveň se postavil za svého bývalého náměstka Šišku, se kterým před nástupem do funkce spolupracoval na půdě Hospodářské komory ČR. „Po několik měsíců jsme byli společníky v jedné společnosti, kterou založila komora,“ připustil také Drábek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám