Hlavní obsah

Bratři ubodali strýce, dostali za to po deseti letech

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Naprosto v troskách se ocitla rodina z Pavlova na Břeclavsku po incidentu z loňského května. Tehdy dva bratři ubodali kvůli sporu o rodinný majetek svého strýce. Svůj čin vysvětlili tím, že už nemohli snášet útoky strýce na jejich babičku, jeho matku. Rodinnou tragédii nakonec v úterý brněnský Krajský soud ohodnotil pro bratry Tomáše a Ondřeje Foltýnovy shodně deseti lety vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bratři Foltýnovi u soudu

Článek

Osudný den 11. května 2013 se dvorkem domu rozléhal křik strýce, který své matce jako častokrát předtím vyčítal, že při rozdělování majetku odkázala dům dceři a na něj pamatovala jen s vinným sklepem.

„Neadresně vyhrožoval zabitím členům rodiny, proto vzali obžalovaní nože, které schovali pod oděv a seběhli do suterénu, kde se potkali se strýcem. Ten se po jednom z nich ohnal a zasáhl ho do ramene, nato bratři vytáhli nože a opakovaně ho bodali do hrudníku a zad s mnohočetným zasažením životně důležitých orgánů. Napadený na místě zemřel,“ prohlásila v obžalobě státní zástupkyně.

Bratři se před soudem hájili tím, že jednali v sebeobraně, navíc předtím zavolali policii, ale když strážci zákona dlouho nejeli, museli se bránit sami. Šestadvacetiletý Tomáš bral před soudem vinu na sebe. Prý slyšel, jak strýc babičce nadává, a proto se jí vydali na pomoc. Protože prý měli z agresivního strýce strach, vzali si nože. Když ho strýc uhodil, sáhl po noži.

Bál se o život

„Měl jsem strach o život, tak jsem ho bodl. Pak se mi zlomil nůž, proto jsem vytrhl nůž bratrovi a ještě několikrát jsem ho bodnul, dokud nespadl na zem. Pak jsem znova volal policii. Když dojeli, řekl jsem jim, že jsem strýce v sebeobraně asi zabil, ať zavolají záchranku. Moc mě to mrzí, ale v té situaci jsem neměl na výběr,“ vysvětlil mladík.

Jeho jednadvacetiletý bratr před soudem nevypovídal. „Mrzí mě, co se stalo. Ať byl strýc, jaký byl, smrt si nezasloužil,“ pouze hlesl.

Senát v čele s Alešem Novotným ale verzi o sebeobraně neuvěřil. „Oba šli do konfliktu vyzbrojeni nožem. Nešlo o žádnou sebeobranu. Soud přesto vynesl mírnější trest vzhledem k tomu, že se oba snažili konflikt řešit nejprve s policií,“ konstatoval Novotný s poukazem na to, že za vraždu hrozilo bratrům až 18 let vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám