Hlavní obsah

Za vraždu ženy metanolem soud zpřísnil trest na 14 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za vraždu bývalé manželky metanolovým koktejlem půjde Václav Valtera na 14 let do vězení. Odvolací vrchní soud v úterý zpřísnil muži trest z 11 na 14 let. Muž údajně chtěl, aby úřady ženu považovaly za oběť metanolové aféry.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Odsouzený Václav Valtera

Článek

Předsedkyně senátu Jaroslava Maternová neuvěřila Valterovu tvrzení, že metanol s vodkou smíchal ze zvědavosti, ani tomu, že směs chtěl poté použít na lakování dřeva. „Proč by člověk odnesl směs na lakování dřeva ze sklepa do bytu a uložil ji mezi potraviny do lednice?“ podivovala se soudkyně.

Dále podotkla, že v tomto případě lze připustit afekt vyvolaný provokacemi ze strany exmanželky. „To ale neopravňuje k tak radikálnímu řešení, navíc skutek jeví známky rafinovanosti. Byl naplánován čas, místo i způsob provedení,“ dodala Maternová.

Státní zástupce Jaroslav Dolejší navrhoval Valterovi o dva roky vyšší trest, ale 14 let považuje za adekvátní.

Vinu za smrt exmanželky necítí 

Sám Valtera ve svém závěrečném vyjádření svého činu litoval: „Je mi hrozně líto, co se stalo. Po rozvodu jsem ji sice už nemiloval, ale měl jsem ji pořád v srdci.“ Nicméně vinu popřel s tím, že se necítí zodpovědný za její smrt.

Šedesátiletý mechanik otrávil v březnu loňského roku svoji o rok mladší bývalou ženu směsí metanolu a vodky. Podle státního zástupce chtěl využít metanolové aféry a věřil, že ji úřady budou považovat za další oběť.

Prvoinstanční soud rozhodl, že se nejednalo o úkladnou vraždu, ale o prostou vraždu, která nebyla spáchána s rozmyslem, a odsoudil Valteru loni na podzim k 11 letům vězení. Valtera i žalobce se proti tomuto rozsudku odvolali.

Valtera sdílel se svou exmanželkou, se kterou se rozvedl v roce 2000, byt na pražském Chodově. Jejich soužití provázely časté hádky, které vyvrcholily usmrcením ženy. Z posudku znalce z oboru psychiatrie vyplynulo, že se u introvertního muže mohly, v důsledku složitého vztahu s exmanželkou, hromadit negativní emoce.

Mrtvá klečela mezi postelemi

Valtera věděl, že žena má problém s alkoholem a že často pije z jeho lahví, které měl v lednici ve společné předsíni. Proto prý nastražil do lednice dvě lahve se smrtícím koktejlem.

Druhý den otrávená vodka z lednice zmizela. Muž věděl, že ji jeho exmanželka z lednice vzala a pila ve své ložnici. Nicméně se ji nesnažil nijak varovat nebo jí pomoci. Až po třech dnech ji, na naléhání své současné družky, šel do ložnice zkontrolovat. Tam ji našel klečet mrtvou mezi postelemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám