Hlavní obsah

Údajného organizátora loupeže na Slovácku zadrželi v Anglii

Policie dopadla v Anglii Vratislava Pospíšila z Uherského Hradiště, údajného organizátora loupeže, která v listopadu roku 2009 v části obce Mistřice Javorovec skončila vraždou seniora. Pospíšil zmizel při projednávání případu u soudu v roce 2010. Soudy mu jako uprchlému uložily pravomocně devět let. Pospíšil, jehož v pondělí krajský soud vzal do vazby, využil svého práva a požádal o nový proces. Informovala o tom mluvčí soudu Markéta Sigmundová.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Rozsudek krajského soudu potvrzený olomouckým vrchním soudem tak byl zrušen a soudy musejí případ dvaapadesátiletého muže projednat znovu. Pospíšil, jemuž za loupež hrozí pět až 12 let vězení, již dříve vinu popřel.

Podle obžaloby se čtyři muži 27. listopadu 2009 domluvili, že okradou dvaaosmdesátiletého muže. Pospíšil a Pavel Daniel, který již zemřel, údajně koordinovali jednání skupiny a čekali ve voze. Třicetiletý dělník, Slovák Roland Makó, s dvaapadesátiletým nezaměstnaným Liborem Vaďurou měli jít do domku pro peníze. Seniora, pokud by se bránil, měli paralyzovat pepřovým sprejem, lepicí páskou a provazem.

Vinu házejí jeden na druhého

Když je však přepadený začal vykazovat z domu, podle obžaloby ho napadli. Makó muže mimo jiné údajně rdousil a Vaďura bil do hlavy dřevěnou holí, čímž mu způsobili smrtelná zranění. Z domku si odnesli 250 korun a láhev vodky. Vaďura i Makó si odpykávají osmnáctileté tresty, které již soudy pravomocně potvrdily za vraždu. Oba muži přitom vinu také odmítali.

Makó tvrdil, že ho Pospíšil nutil jít do domu kvůli vrácení dlužných 2500 korun. Do seniora prý jen strčil. Podle něj zabíjel v domku Vaďura. Dvanáctkrát trestaný Vaďura řekl, že sehrál roli falešného elektrikáře a z domu odešel v okamžiku, kdy Makó nastříkal oběti sprej do očí a strhl ji na zem. Nevysvětlil však, jak se na holi a svítilně objevily jeho pachové stopy. Pospíšil, jenž má stejně bohatý trestní rejstřík jako Vaďura, řekl, že akci neorganizoval a na místě byl jen jako věřitel. Podle něj také zabíjel Makó.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám