Hlavní obsah

Kopírovali data z platebních karet a vybírali účty, hrozí jim až deset let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trojice mužů, která na bankomaty v Praze a na severní Moravě instalovala tzv. skimmovací zařízení a vybírala peníze pomocí zkopírovaných platebních karet, připravila banky téměř o milión korun. Jiří Smrček (41), Zdravko Alexandrov Načev (49) a Piotr Nawrocki (30) v pondělí stanuli před pražským městským soudem. Za padělání a podvod jim hrozí až deset let vězení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nawrocki před soudem vypověděl, že bydlí v Německu, kde si od známého půjčil tisíc eur. „Neměl jsem ty peníze jak vrátit, tak mi ukázal to kopírovací zařízení a řekl, že si dluh můžu odpracovat tím, že ho nainstaluju na tři bankomaty. Tvrdil mi, že mě nezavřou, že můžu dostat maximálně pokutu.“ Když peníze splatil, chtěl se prý vrátit do Německa za prací. Známý mu však vyhrožoval, že když pro něj nebude dál pracovat, může skončit špatně.

„Lituju toho, co jsem dělal. Kdybych věděl, že a v jakém rozsahu se bude krást, tak bych těch tisíc eur vracel ve splátkách,“ uzavřel svou výpověď Nawrocki.

Smrček s obžalobou zásadně nesouhlasí. „Neexistují žádné důkazy, které by mě spojovaly s daným skutkem,“ prohlásil Smrček. Je přesvědčen o podjatosti policie a manipulace s důkazy. Skimmovací zařízení mu do auta mohl někdo podstrčit a kamerové záznamy zmanipulovat, prohlásil.

Třetí obžalovaný Načev u soudu odmítl vypovídat. Hlavní líčení bylo odročeno na konec května, kdy budou vypovídat svědci a soudní znalci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám