Hlavní obsah

Soudce poslal muže do vězení, ten měl být přitom amnestován

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S důtkou odešel v pátek od kárného senátu Nejvyššího správního soudu soudce teplického soudu Milan Ferenc. Ten loni poslal za mříže muže odsouzeného na dva roky i přesto, že se na jeho případ vztahovala amnestie bývalého prezidenta Václava Klause. Muž strávil ve vězení čtyři měsíce, než byla chyba napravena.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Milan Ferenc odešel od kárného senátu jen s důtkou.

Článek

Podle předsedy kárného senátu Vojtěcha Šimíčka se sice Ferenc dopustil chyby, ale už jen samotné projednání a medializace případu pro něj musely být dostatečným poučením.

„Jednalo se zcela ojedinělé pochybení. Navíc se k tomu postavil chlapsky a svou chybu přiznal. I svým nadřízeným je hodnocen jako pečlivý. V každé lidské činnosti dochází k chybám a omylům, ani soudnictví není výjimkou,“ konstatoval Šimíček.

Kárný senát také upozornil, že amnestie nepatří mezi rutinní soudcovské činnosti, s kterými by se soudci setkávali často. „Vina byla každopádně prokázána, kárně obviněný se hájil jen svou přetížeností. Nicméně v důsledku jeho chyby byl člověk nedůvodně omezen na svobodě,“ řekl Šimíček.

Když odsouzený muž dostal výzvu k nástupu do vězení, nereagoval na ni a za mříže ho tak po několika týdnech eskortovali policisté, kteří jej zadrželi. A rovnou měl na krku další stíhání za maření úředního rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám