Hlavní obsah

Rumuni se v Brně vydávají za neslyšící a lákají peníze pod hlavičkou EU

Právo, Miroslav Homola

S novým trikem vyrukovali na začátku týdne na několika místech podvodníci, kteří do Brna přijeli z rumunské Bukurešti. Vystupují jako němí či sluchově postižení a s důvěryhodně vyhlížejícím tiskopisem „Evropské unie“ se snaží vymámit z chodců peníze. Policie už kvůli tomu přijímá speciální opatření.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Chodí obvykle ve dvojicích, jsou slušně oblečeni, v ruce mají důvěryhodně vyhlížející složku a nemluví – pouze vydávají neartikulované zvuky. Bodejť by mluvili – česky totiž neumějí, jsou to Rumuni a navíc vystupují jako sluchově postižení.

Jakmile jsem toto číslo do archu vepsal, druhý z mužů okamžitě sumu posunky začal vymáhat.
Marek z Brna

Každému, koho zastaví, je však jasné, co chtějí, a zřejmě nejeden občan už jejich triku podlehl. „Potkal jsem je v Pekařské ulici. Ze složky vytáhli hlavičkový papír, tiskopis se záhlavím Evropské unie, na kterém stálo, že pod její patronací se postaví centrum pro neslyšící a handicapované. Součástí formuláře byl i dotazník, na kterém byla otázka, zda respondent souhlasí s vybudováním centra a jakou částkou by případně přispěl ve formě sponzorského daru,“ popsal svůj zážitek třicetiletý Marek z Brna.

”V natištěných kolonkách na odpovědi pak bylo místo na jméno, příjmení, místo bydliště a částku. V archu už bylo nejméně deset jmen s různými částkami, obvykle kolem tisícovky či několika set. Sám jsem navrhl pětistovku, ovšem jakmile jsem toto číslo do archu vepsal, druhý z mužů okamžitě sumu posunky začal vymáhat. Jasně jsem mu naznačil, že v hotovosti mu nic nedám. Ještě chvíli jsme se handrkovali a pak mi oba muži posunky a ukazováním k nebi zřetelně naznačovali, že se mi moje neochota osudově vymstí. Svým způsobem měli pravdu. Než zmizeli, zjistil jsem, že mi strážníci odtáhli auto. Ale to byla moje vina. Zastavil jsem tam, kde jsem neměl,“ dodal.

Hrozí jim obvinění z podvodu

Policie tyto praktiky zaznamenala v ulicích města na začátku tohoto týdne. „Je to několik skupin občanů Evropské unie, které se různě střídají. Už si na jejich jednání stěžovalo několik lidí a přijímáme k tomu určitá speciální opatření. Tři z nich ve věku od 18 do 26 let byli zajištěni poté, co se odmítli hlídce legitimovat a snažili se utéci. Jeden z nich papír s hlavičkou Evropské unie ze složky vytrhl a nacpal si ho do kalhot,“ potvrdil praktiky mluvčí policie Pavel Šváb.

„Za přestupek proti majetku odešli se složenkou na pětitisícovou pokutu. Pokud se však podaří zjistit dostatek důkazů o rozsáhlejším působení organizované skupiny, na čemž pracujeme, mohou cizinci počítat s obviněním z podvodu,“ doplnil mluvčí.

Na své sluchové postižení během zjišťování totožnosti podvodníci úplně zapomněli, když na ně začala hovořit přivolaná tlumočnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám