Hlavní obsah

Matka obviněná ze zabití novorozence přiznala další vraždu

Právo, pch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihlava
Aktualizováno

Mladá žena z Vysočiny, čekající ve vazbě na soud kvůli loňské vraždě novorozence, zabíjela dvakrát. S novými výsledky vyšetřování seznámili novináře v úterý tamní kriminalisté. Klasifikace činu zůstává stejná, ženě hrozí až výjimečný trest.

Foto: Policie ČR

Dítě nalezené na jaře 2013 bylo ukryto v igelitce.

Článek

„Od počátku vyšetřování případu, který začal vloni 12. dubna nálezem zabalené mrtvolky novorozence u rybníka Drátovec na Havlíčkobrodsku, nás provázely poznatky, že obviněná nejspíš nebyla těhotná poprvé. Informace však nebyly konkrétní,“ uvedl šéf kriminalistů Pavel Kubiš.

Vyšetřovatelé tak zahájili úkony trestního řízení, které probíhalo nezávisle, ale v paralele s předchozí kauzou. A i když v tomto aktuálně vyšetřovaném případě chybí tělíčko dítěte, žena se k činu spáchanému ještě o rok dříve přiznala i před svým advokátem.

Tělo schovala v bytovce pod schody

„V březnu 2012 na záchodcích jihlavského autobusového nádraží porodila tehdejší studentka jihlavské střední školy, bytem v Havlíčkově Brodě, živou holčičku. Tu zabalila do deky a přes celé město ji odnesla na výpadovku z Jihlavy k Havlíčkovu Brodu a tam ji odložila do křoví. Druhý den se na místo vrátila, dítě však již bylo mrtvé. Dopravila ho do Havlíčkova Brodu a odložila pod schodiště v bytovém domě, k němuž měla vztah,“ shrnul definitivní verzi, získanou z několika mírně odlišných přiznání dnes 21leté vražedkyně, šéf kriminálky.

Verzi potvrdila obviněná i při rekonstrukci.

Dítě mělo stejného otce jako jeho sestra narozená o rok později, jejíž tělo se našlo v igelitových taškách u rybníka Drátovec v Havlíčkově Brodě. Ten prý však ani v jednom z případů o těhotenství bývalé partnerky nevěděl: stejně jako ve škole se dívka měla vymlouvat na zdravotní problémy, což jí podle vyjádření věřili i její rodiče.

Činy zdůvodnila osobní situací

Kriminalisté se v tomto případě nemohli opřít ani o nález mrtvolky či jejího torza: do skládačky však přispěl jeden z nájemníků dotčeného domu, který vypověděl, že pod schody našel zapáchající pytel, jehož obsah neprohlížel, a vyhodil ho.

Stejně jako v případě druhého těhotenství v pořadí viní kriminalisté ženu z vraždy dítěte do 15 let spáchané s předchozím rozmyslem, s trestní sazbou 15 až 20 let, případně výjimečným trestem. Ve druhém případě dítě zemřelo v důsledku udušení či uškrcení. U obou činů žena jako motiv zmiňovala svoji osobní situaci.

Žena je od loňského listopadu v královéhradecké vazební věznici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám