Hlavní obsah

Místostarosta vyhrál veřejnou zakázku. O vítězství věděl předem

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O místostarostu Klecan a podnikatele Ladislava Němečka (53, SNK) se na základě trestního oznámení jedenácti nespokojených občanů zajímá policie pro Prahu-východ. Se svou firmou loni v říjnu vyhrál poptávkové řízení vyhlášené obcí na dodání 475 žaluzií pro klecanskou základní a mateřskou školu.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Základní a mateřská škola v Klecanech, do níž místostarosta dodal žaluzie za čtvrt miliónu korun.

Článek

Němeček sám Právu přiznal, že o svém vítězství věděl už 18. října. To bylo týden před oficiálním rozhodnutím hodnoticí komise, která volila ze tří nabídek. S montáží žaluzií za celkem 252 tisíc korun začal 25. října, tedy už v den, kdy komise i rada města vítěze teprve vybraly a oznámily. Němeček odmítá, že by byl ve střetu zájmů nebo že by porušil zákon. O tom, že řízení končí až 25. října, prý nevěděl.

Právu tvrdil, že jej informovala projektová manažerka radnice Kristýna Holubová, která byla jedním ze tří členů hodnoticí komise i rady města. Ta ovšem popírá, že by mu cokoli prozradila.

„Montoval jsem to už 25. října… V pátek 18. října za mnou přišla paní Holubová a řekla: ,Máš nejnižší nabídku, tak to dělej‘. Říkám jí, ať mi tedy dají objednávku a proč mi to neřekla dřív, protože budu mít honičku,“ řekl Právu Němeček.

„Nevím, jak k tomu (Holubová) přišla, ale 21. října jsem ty žaluzie objednával a nejsem přece magor, abych to dělal jen tak, že si myslím, že vyhraju,“ konstatoval.

Holubová v reakci na jeho slova Právu sdělila, že jí Němeček ještě před verdiktem města říkal něco o tom, že už bude žaluzie objednávat, ale ona mu podle svých slov z legrace pouze odvětila, ať si objednává, co chce.

Je to místostarosta, má k tomu přístup.
starosta Klecan Ivo Kurhajec (SNK)

„Neřekla jsem mu v žádném případě, kdo nabídl jakou cenu, a určitě jsem nezmiňovala, že má nejnižší nabídku. Vždyť jsem v té době ani nemohla všechny znát,“ uvedla Holubová.

Třetí z firem, kterou radnice v poptávkovém řízení vyzvala, aby přednesla svou nabídku na dodání žaluzií, totiž podle razítka z městské podatelny takto učinila až 23. října. Tedy dva dny poté, co už Němeček žaluzie podle svých slov objednal.

Holubová nevyloučila, že místostarosta a zároveň její nadřízený mohl podrobnosti od dalších uchazečů zjistit v podatelně radnice. Možnost, že druhý muž klecanské radnice znal s předstihem před rozhodnutím města nabídky ostatních, připustil i sám starosta Klecan Ivo Kurhajec (SNK). „Je to místostarosta, má k tomu přístup,“ konstatoval bezelstně Kurhajec na adresu Němečka.

Nabídky podle něj nebyly v obálkách, za což už radnici pokáral Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Podle zmocněnce nespokojených občanů a zároveň pražského kriminalisty Petra Kvítka, který za tuto skupinu podal kvůli zakázce trestní oznámení, se Němeček mohl dopustit trestného činu sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě.

Starosta: Už bych to neudělal

„Celá věc je momentálně ve fázi prověřování trestního oznámení, byly vyslechnuty některé osoby, probíhají a budou probíhat výslechy dalších zúčastněných osob, ale další informace zatím nelze podat,“ řekla Právu mluvčí policie Praha-východ Markéta Johnová.

Starosta Kurhajec připustil, že teď s odstupem času vnímá jako chybu samotné oslovení Němečkovy firmy, aby podala nabídku na zmíněnou zakázku.

„Samozřejmě že už bych to po tom průběhu a výslechu na policii nikdy neudělal. Myslel jsem si ale, že to děláme transparentně, vždyť jsme ho i vyloučili z jednání rady o té zakázce,“ podotkl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám