Hlavní obsah

Policie prověřuje výroky Semelové o Miladě Horákové

Právo, Jiří Hardoš
Praha

Policie minulý týden zahájila trestní řízení kvůli výrokům komunistické poslankyně Marty Semelové. Její slova, která se týkala například justiční vraždy Milady Horákové, prověřuje pro podezření ze spáchání hned tří trestných činů. Při současné kvalifikaci by političce v případě obvinění hrozil až desetiletý trest vězení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marta Semelová

Článek

„Úkony trestního řízení byly zahájeny minulý týden. Následovat bude podání vysvětlení podezřelé,“ řekl Právu Jan Petrásek z Městského státního zastupitelství v Brně. Po výslechu poslankyně by mělo být jasné, zda bude kauza odložena, nebo do Sněmovny poputuje žádost o vydání Semelové k trestnímu stíhání.

„Musím si akorát říci, kam jsme to došli, když se tady má stíhat za názory,“ reagovala na informaci o zahájení trestního řízení pro Právo Semelová. Případné obvinění by podle ní bylo „založené na vodě“. Předvolání na policii zatím podle svých slov neobdržela. Nechtěla také předjímat svůj postup v případě, že by státní zastupitelství požádalo o zbavení imunity.

Policie se případem podle Petráska zabývá pro podezření na trestné činy založení, podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka, projevu sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka a popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia.

„Věc je skutkově jasná. Není co dokazovat, zda se stalo to, co se stalo. Problematičtěji se ovšem jeví rozhodnutí o tom, zda to naplnilo skutkovou podstatu některého z těch tří trestných činů,“ poznamenal Petrásek. Podle svých slov zatím nerozhodl, zda kvůli posouzení výroků přibere i znalce.

Horáková a invaze

Semelová v pořadu Hyde Park ČT24, který se vysílal 13. února, pronesla několik kontroverzních výroků. Největší kritiku vyvolala slova, která se týkala vykonstruovaného procesu, v rámci něhož byla v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti politička Milada Horáková.

„Bylo to v té době, já to považuji samozřejmě za nešťastné, nicméně Milada Horáková se také přiznala ke všemu, ke své činnosti,“ uvedla v televizi Semelová.

Na upozornění moderátora, že je známé, že byla Horáková k přiznání donucena, odpověděla: „Tak o tom dost pochybuju, že to byla vynucená přiznání, ale v každém případě je to záležitost, která je smutná.“

Semelová vedle toho označila invazi sovětských vojsk do Československa z roku 1968 za „internacionální pomoc“ a někdejšího vysokého funkcionáře Komunistické strany Československa (KSČ) Vasila Biľaka, signatáře „zvacího dopisu“, kterým byl zmíněný vpád vojsk formálně odůvodňován, za významného politika Československa a pozitivní postavu.

Rovněž vyjádřila přesvědčení, že jsou údaje o počtech politických vězňů za komunistického režimu „značně nadsazené“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám