Hlavní obsah

Odposlechy daly nahlédnout do běžného dne kuplíře

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Já už jsem na dálnici, mám čtyři kšefty. - Tak to zůstaneš do rána!“ Díky takovýmto úryvkům z telefonických hovorů měl v pátek pražský krajský soud možnost nahlédnout do běžného pracovního dne jednoho ze členů kuplířského gangu. Sedmičlenná skupina stanula před soudem kvůli obchodování s lidmi a kuplířství.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Soudkyně Naděžda Bittnerová nechala v rámci pátečního dokazování pouštět odposlechy telefonu jednoho z obžalovaných, čtyřiadvacetiletého Ivana Škrdlanta. Z odposlechů je zřejmé, že je řeč o prostituci: „Na Rudné už to nejde, hlídá to tam policie. Nejsou peníze, tak co můžeš dělat? Už nevydělávaj‘, kolik vydělávaly.“

„Kolik máš u sebe? Dva a půl? Kecáš?“ „Nic není, Silva udělala dva kšefty, ale jinak není nic.“

„Kolik jí je? - Šestnáct, bude jí sedmnáct, už má občanku.” „To je málo, chodí tu policie, hned by jí vzali. - Ale je mladá, hezká...”

Původně osmičlenný gang lidí ve věku 23 až 48 let zadrželi policisté před rokem, jeden z mužů však mezitím zemřel. Podle spisu drželi v zajetí 12 až 15 žen, vozili je na odpočívadlo u dálnice D5 ve směru na Plzeň a nutili je k prostituci. Některé z nich udržovali na drogách.

Právě Škrdlant se při lednovém slyšení nejvíce rozpovídal. Potvrdil, že dívky vozil na odpočívadlo za účelem prostituce i to, že některé sháněli ve slovenských osadách.

Všichni obžalovaní jsou v příbuzenském vztahu. Pracovali sice prý každý sám na sebe, ale pod vedením čtyřiačtyřicetiletého Dezidera Muhy měli rozdělenou činnost tak, aby pokryli celé odpočívadlo nebo si dávali vědět o příjezdech policie.

"Pro dívky a ženy pocházející z nízkých sociálních a vzdělanostních vrstev zcela odkázané na obviněné, měli zajišťovat pokrytí jejich základních potřeb, jako je ubytování či strava. V některých případech obvinění použili vůči ženám fyzické násilí, vyhrožování či jiné formy nátlaku," uvedl po loňském zadržení mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Pavel Hanták.

Soud bude pokračovat příští týden poslechem dalších odposlechů a výslechem svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám