Hlavní obsah

Lobbista Dědic skončil ve vazbě kvůli ovlivňování zakázek v Ostravě

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Aleš Honus

Okresní soud v Ostravě v pátek poslal do vazby kontroverzního podnikatele a lobbistu Martina Dědice, kterého policie stíhá mimo jiné kvůli nelegálnímu ovlivňování zakázek v Městské nemocnici Ostrava a v Dopravním podniku Ostrava.

Foto: Aleš Honus, Právo

Policejní eskorta přivádí obviněného Martina Dědice k soudu.

Článek

Spolu s ním protikorupční policie v minulých dnech obvinila dalších sedm podnikatelů a také čtyři firmy. Všech těchto sedm obviněných je stíháno na svobodě.

Dědic je v kauze, která otřásá ostravským magistrátem, hlavním obviněným, je stíhán za několik trestných činů. Na úplatcích za zmíněné zakázky si měl přijít na více než 30 miliónů korun.

„Je obviněn ze spáchání zvlášť závažných zločinů přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a dále pak ze zločinu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby,“ řekl Vít Koupil z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci.

Hrozí mu až osm let

Obviněnému muži hrozí až osm let vězení. Dalších šest obviněných má podle Víta Koupila na svědomí stejné trestné činy jako Dědic kromě přijímání úplatku. Tito lidé totiž úplatky podle obvinění dávali. Osmá osoba je obviněna pouze z legalizace výnosu trestné činnosti.

Trestní stíhání podnikatelů a firem má souviset s veřejnými zakázkami v Ostravě. Podle Víta Koupila jde o tři zakázky Městské nemocnice Ostrava a tři zakázka Dopravního podniku Ostrava Protikorupční policie se několika desítkami zakázek zabývá přes dva roky. Počet obviněných podle policie nemusí být konečný.

Reklama

Výběr článků

Načítám