Hlavní obsah

Protikorupční zátah v Ostravě: Obviněno osm podnikatelů a čtyři firmy

Právo, Denisa Telaříková

Protikorupční policie obvinila z korupce u ostravských městských zakázek osm podnikatelů a čtyři firmy. Sedm osob policie trestně stíhá na svobodě, jednoho člověka zadržela. Podle informací Práva se má jednat o podnikatele a lobbistu Martina Dědice. O jeho vazbě se má rozhodovat v pátek. Právu to ve čtvrtek odpoledne sdělil státní zástupce Vít Koupil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Dědice policie obvinila z více trestných činů, za ten nejzávažnější – přijetí úplatku – mu podle státního zástupce hrozí vězení od pěti až do dvanácti let.

„Zadrženou osobu jsme obvinili ze spáchání zvlášť závažných zločinů přijetí úplatku, legalizace výnosu z trestné činnosti a dále pak ze zločinu sjednávání výhody při zadávání veřejné zakázky, veřejné soutěže a veřejné dražby,“ upřesnil státní zástupce.

„U ostatních sedmi osob je trestní stíhání vedeno na svobodě. Nejedná se jen o lidi a firmy z Ostravy,“ upozornil ještě Koupil. Šestice obviněných má podle něj na svědomí stejné trestné činy jako Dědic kromě přijímání úplatku. Tito lidé totiž úplatek dávali. Osmá osoba je obviněna pouze z legalizace výnosu trestné činnosti.

Trestní stíhání podnikatelů a firem má podle Práva souviset s několika desítkami městských zakázek v Ostravě. Mají se například týkat dopravního podniku či městské nemocnice. Protikorupční policie se ostravskými veřejnými zakázkami zabývá přes dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám