Hlavní obsah

Policie chystá rekonstrukci vraždy podnikatele Housky

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chomutov
Aktualizováno

Plánovaná rekonstrukce činu, kterou kriminalisté chystají na duben, má pomoci objasnit některé otazníky kolem loňské vraždy kontroverzního podnikatele a vlivného člena krajské ČSSD Romana Housky. Řada lidí odmítá uvěřit, že pachatel se ocitl u vily ve slepé ulici náhodou.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Roman Houska na fotografii z roku 2005

Článek

Houska byl zastřelen loni 18. listopadu před garáží svého domu v Chomutově, kde žil s exhejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou. Před 14 dny se policii přiznal k činu 38letý muž z Krupky na Teplicku. Kriminalisté chtějí pachatelovo přiznání potvrdit dalšími důkazy. „Výpověď pachatele u někoho vyvolává rozpory, rekonstrukcí chceme potvrdit, jestli je pravdivá,“ řekl Právu krajský státní zástupce Jan Jakovec.

Policisté procházejí všechny důkazy bod po bodu. Zkoumají například pachové stopy i zbraň pachatele. Řada důkazů pachatelovu výpověď již potvrzuje. Náměstek krajského policejního ředitele Bohumil Kotas už dříve řekl, že vraždil bez pochybností právě muž, který se k činu přiznal.

Podle některých mohl být najatý

„Mohu prohlásit, že na základě vyhodnocení důkazů z místa činu, dalšího šetření a informací, které nám poskytl pachatel, a jsou to informace, které mohl vědět jen pachatel, jsme si naprosto jisti, že on spáchal tento čin,“ řekl. Řada lidí ale stále věří, že vrah mohl být někým najatý.

Dosud netrestaný muž z Krupky byl obviněn z vraždy podle prvního odstavce, nebyla tedy předem promyšlená. Od poloviny března je ve vazbě, hrozí mu až 18 let vězení. Co přesně bylo příčinou konfliktu mezi dvěma muži, policie nesdělila. Pachatel u sebe běžně nosil legálně drženou zbraň a také paralyzér, přes který ho policisté vypátrali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám