Hlavní obsah

Soud zrušil rozsudek nad Toflovým vrahem, měl ho zastřelit komplic samopalem

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Kauza Radka Sobotky a Tomáše Trkana, kteří vyfasovali 19 let v případu vraždy bývalého policisty Michala Tofla, hlavy údajného policejního gangu, který měl vydírat bohaté podnikatele, se vrací zpět ke krajskému soudu (KS). Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud (VS) v Olomouci, když zrušil rozsudek brněnského soudu z loňského 16. října, a vrátil mu věc k novému projednání.

Foto: Petr Marek, Právo

Tomáš Trkan u olomouckého vrchního soudu

Článek

Důvodem je to, že Sobotka u VS vypovídal naprosto odlišně než doposud. Vraždu podrobně popsal s tím, že Tofla zastřelil samopalem Trkan. Ten to však odmítl.

„Je potřeba důkladně prověřit všechny nové skutečnosti. Ohledat je nutné například místo, kde podle Sobotky má být odložena vražedná zbraň. Zda tam skutečně je,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Podle zmíněného verdiktu KS měl vraždit Sobotka. Další z účastníků, podnikatel a jeden z údajných bossů místního podsvětí Petr Pavel Bezděkovský, který si měl vraždu objednat, justici unikl. Oběsil se v cele Vazební věznice v Olomouci.

Foto: Petr Marek, Právo

Radek Sobotka u olomouckého vrchního soudu.

Tofl měl stát v čele policejní chobotnice, jejíž členové, bývalí či současní zaměstnanci brněnské hospodářské kriminálky, měli vydírat bohaté podnikatele. Vražda ale zřejmě souvisela s další velkou brněnskou kauzou, která se týkala společnosti Edbusy. Tam zmizely desítky miliónů korun, které do firmy vložili důvěřiví lidé očekávající výhodné půjčky.

Podle svědků chtěl Tofl po Bezděkovském peníze vyvedené z Edbusy a ten měl v reakci na to objednat Toflovu vraždu. Kontaktoval zkušeného kriminálníka Trkana, aby mu sehnal člověka, který rozstřílí auto. Trkan oslovil svého kamaráda z vězení Sobotku, jenž neváhal a na lukrativní nabídku kývl. Oba muži už před KS házeli vinu jeden na druhého. Ten teď bude muset případ znovu projednat a pak rozhodnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám