Hlavní obsah

Po vybrždění skončilo auto na střeše, pirát silnic dostal dva roky

Právo, pko
Brno

Krajský soud v Brně poslal na dva roky do vězení Makedonce Dominika Gerneše, který na začátku května na výpadovce na Olomouc vybrzdil řidiče jedoucího za ním. Ten musel strhnout volant a narazil do auta jedoucího ve vedlejším pruhu. To najelo na obrubník a skončilo převrácené na střeše.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dominik Gerneš se před soudem zaklínal, že je nevinný.

Článek

Gernešovi, který byl už několikrát odsouzen za majetkovou trestnou činnost a vydírání, původně místní městský soud uložil jen trest osm měsíců vězení. Proti tomu se odvolal jak státní zástupce, tak i sám obžalovaný.

„Absolutně se necítím vinen. Normálně jsem zastavil, ale řidič za mnou neměl nervy na to čekat, vybočil a způsobil nehodu. Nejlepší je hodit vinu na cizince, aby skutečný viník nemusel platit škodu. Dostal jsem z toho mozkovou příhodu, epilepsii a cukrovku. Kdybych to udělal, litoval bych toho. Proč bych ale s autem za půl miliónu korun vybržďoval auto za 20 tisíc, a riskoval tak, že do mě narazí?“ hájil se před soudem Gerneš.

„Verze nehody tak, jak ji předložil obžalovaný, není technicky možná. O agresivním chování obžalovaného vypovídají všichni svědci nehody. Vybržďování je nesmírně nebezpečný jev. Původně uložený trest byl nepřiměřeně nízký,“ konstatoval ale předseda odvolacího senátu Aleš Flídr.

Na poškozených autech vznikla škoda za 100 tisíc korun. Soudci upozornili, že při nehodě reálně hrozilo zejména řidiči převráceného auta závažné zranění.

Reklama

Výběr článků

Načítám