Hlavní obsah

Jonák se po propuštění na svobodu možná odstěhuje na Srí Lanku

Právo, Josef Koukal

Podnikatel a někdejší majitel discolandu Sylvie Ivan Jonák, který si za měsíc odpyká beze zbytku celý 18letý trest za objednávku vraždy své ženy, zatím neví, kam se uchýlí po svém propuštění z valdické věznice.

Článek

Jistě však naváže na svou obhajobu z dávného procesu a opět bude chtít prokázat vlastní nevinu. Jonák to uvedl v obsáhlém dopise přímo z věznice, v němž odpovídal na dotazy Práva.

Jak ve dvanáctistránkovém ručně psaném textu prohlásil, možností a nabídek na budoucí uplatnění má spoustu.

„Možná budu vydavatelem,“ uvedl s tím, že uvažuje o vydání vlastní autobiografie, kterou už sepsal. „Možná využiji pozvání své přítelkyně a odjedu do jejího luxusního honosného srubu v tropech u Indického oceánu na Srí Lance, možná využiji pozvání do Švýcarska,“ prohlásil ohledně svého budoucího soukromého života.

Možná využiji pozvání své přítelkyně a odjedu do jejího luxusního honosného srubu v tropech u Indického oceánu na Srí Lance, možná využiji pozvání do Švýcarska
řekl Ivan Jonák

„Možná budu u své dcery Sylvie a svého vnuka Davida na samotě u lesa. Má nový dům v překrásné oblasti u lesa přímo na samotě. Příroda, houby, borůvky a tak. Zpívají tam ptáci, voní květiny a stromy, to mi dost chybí,“ nabídl další možnost Jonák.

Jeho dcera Sylvie skutečně stojí pevně na straně otce a dlouhodobě usiluje o očištění otcova jména v souvislosti s objednávkou vraždy vlastní matky. Na podporu bývalého podnikatele založila webové stránky, kde se snaží vyvracet argumenty jeho žalobců.

Samotný Jonák se však podle vlastních slov k dceři po propuštění nastěhovat nehodlá.

„Já žádnou rodinu už nemám. Jsem sám. Dcery dospěly a mají svou rodinu i děti. To vše mi odnesl čas. Nechci být někomu na obtíž,“ napsal Právu.

Propuštění z vězení se nebojí

Návratu do společnosti, která se za léta, jež strávil za mřížemi, změnila, se prý Jonák nebojí. „Změny ve společnosti sleduji prostřednictvím médií,“ uvedl v dopise.

„Vím, co dělá Kvitová i Sáblíková. Vím, že Schwarzenberg zase usnul. Lidé sbírají víčka od PET lahví. Co dělá Iveta Bartošová i Arthur. Kolik procent masa je ve špekáčcích. Lidé nemají peníze a žijeme v blbé době. Piráti a nehody na českých silnicích, Radovan Krejčíř je ve vazbě, očerňují stále Romy a tak dále,“ odmítá, že by ztratil kontakt se světem.

Jonák vychází z věznice po šestnácti letech nepřetržitého pobytu za mřížemi, z toho od roku 1998, kdy byl podruhé uvězněn, do roku 2000, kdy byl pravomocně odsouzen, ho soud držel ve vazbě. V té pobýval i v letech 1994 až 1996, celkem si tedy odseděl celých osmnáct let.

Chce prokázat svou nevinu

Ze zpráv, které zpoza věznice vnímá, si mnoho optimismu neodnáší.

„ČR se změnila v chudobinec Evropy pod touto vládou ‚byrokratické tyranie‘. Lidé jsou si rovni, všichni nemají nic mimo dluhů a exekucí, připomínají indiány, kteří těžili kaučuk. Otroci z předluženosti. Jediné, co v ČR bezuzdně funguje, jsou exekutoři,“ nabízí svůj pohled na realitu České republiky odsouzený muž.

Zhruba na deseti stranách se Jonák rozepisuje o svém trestním stíhání, soudním procesu a údajné nevině. Také jejímu prokázání se hodlá po propuštění věnovat.

„U soudu se prokázalo, že já ani netušil, kde měla žena stánek zeleniny, u kterého ji zastřelili. Přesto jsem tam prý já vrahy poslal,“ tvrdí Jonák. V původním procesu z 90. let byl obžaloby dvakrát zproštěn.

Dráždil svým životním stylem

Podnikatel Jonák dráždil svým životním stylem veřejnost od raných 90. let. Jako majitel vyhlášené pražské diskotéky, kde se scházely celebrity showbyznysu i politiky, okázale exhiboval například v otevřeném automobilu ve společnosti nahých dívek, vlastnil i cvičeného medvěda.

„Luxus? Nejsem si jistý, že si ho mohu dovolit! Jsem člověk, který je spokojený s tím, co má, proto jsem šťastný,“ říká dnes.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám