Hlavní obsah

Válková šla za Kajínkem. Slíbil jí, že už neuteče

Právo, Jakub Troníček
Praha

Nová ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podle zjištění Práva navštívila v neděli ve věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou doživotně odsouzeného dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka. Slíbila mu, že po vzoru svých předchůdců i ona přezkoumá jeho spis, a nejznámější český vězeň se zase na oplátku zaručil, že už nebude utíkat.

Foto: Archiv, Právo

Jiří Kajínek u Krajského soudu v Plzni v roce 2005

Článek

Právu to potvrdila sama Válková s tím, že návštěvu Kajínka uskutečnila v rámci inspekce, kterou v Rýnovicích bez ohlášení provedla.

„Dostávala jsem určité signály, že tamní oddělení pro výkon kázeňských trestů neodpovídá standardům, ale ověřila jsem si na místě, že tomu tak není, byla jsem spokojená,“ vysvětlila Válková s tím, že cesty využila i k návštěvě specializovaného oddělení pro doživotně odsouzené.

„Měla jsem zájem se potkat s panem Kajínkem, abych se informovala, jak vypadá výkon jeho trestu po převozu z věznice na Mírově,“ řekla k tomu Právu Válková s odkazem na fakt, že Kajínek je z rozhodnutí soudu od začátku února umístěn v mírnějším typu věznice. Proti dřívějšku může pracovat a také se více stýkat s ostatními vězni.

Útěkář se prý polepšil

Během rozhovoru s Válkovou podle jejích vlastních slov Kajínek upozorňoval na některé pochybnosti v jeho trestním řízení a apeloval na to, aby se jimi šéfka justičního resortu zabývala.

„Řekla jsem mu, že se na jeho spis podívám, ale také jsem řekla, že to není má priorita,“ uvedla Válková.

Kajínek prý také slíbil, že už se nebude opakovat jeho útěk z vězení. „Tvrdil, že se v tomto směru polepšil, a osobně jsem z toho měla dobrý pocit. Myslím, že to myslel vážně,“ řekla ministryně.

V minulých letech se Jiří Kajínek pokusil o útěk z vězení už čtyřikrát. Poprvé to bylo v roce 1993, kdy se nevrátil z přerušeného trestu za loupežné přepadení a na svobodě pak spáchal vraždy, za které byl později odsouzen k doživotí. Už o rok později se pak v Českých Budějovicích pokusil uprchnout z vazby a v roce 1996 se o totéž snažil ve vězení ve Valdicích.

V obou případech byl ale Kajínek vzápětí dopaden. Skutečný útěk se mu povedl až v roce 2000 z věznice na Mírově, kdy byl na svobodě více než měsíc.

Anketa

Měl by být Jiří Kajínek propuštěn na svobodu?
Ano
76,1 %
Ne
23,9 %
Celkem hlasovalo 4358 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Blažek nepodá stížnost ve prospěch Kajínka

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se v pondělí rozhodl nepodat stížnost pro porušení zákona ve prospěch na doživotí odsouzeného Jiřího Kajínka (52)....

Výběr článků

Načítám