Hlavní obsah

Policie: Vrazi znali metody policejní práce

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA

Mladí studenti z Ostravska , kteří podle policie nejprve kvůli penězům mučili a pak i zavraždili ostravského podnikatele Radima Lukáše měli policejní práci v malíčku a věděli, jak se úspěšně zametají stopy. Možná i proto trvalo kriminalistům téměř měsíc, než našli mrtvé tělo.

Článek

Dva ze tří obviněných ve věku 17, 19 a 21 let totiž studovali Střední odbornou školu ochrany majetku a osob v Ostravě-Hrabůvce, která připravuje mladé lidi nejen pro práci u soukromých ochranek, ale i u policie. Mezi vyučovanými předměty jsou i kriminalistika a kriminologie.

"Vystupovali velmi sebejistě a mysleli si, že jim nic nemůžeme dokázat. Vzhledem k tomu, jak ničili stopy, bylo vidět, že znali metody policejní práce. Nakonec jsme je ale dostali tam, kam jsme je dostat chtěli," uvedl ostravský kriminalista Radovan Vojta, který na objasnění případu spolupracoval. Všichni tři podezřelí mladíci byli obviněni z trestných činů vraždy a loupeže a od víkendu jsou ve vazbě.

Zahrabali ho v pískovně

Radima Lukáše, který byl pohřešován od 4. května, našli kriminalisté minulý čtvrtek odpoledne zakopaného pod zemí v opuštěné pískovně ve Staré Vsi nad Ondřejnicí na Frýdecko-Místecku. Podle důvěryhodných informací neslo tělo stopy nelidského mučení a bití. Šestadvacetiletý muž byl podle důkazů, které policie shromáždila, zavražděn již 3. května, a to v areálu garáží v Ostravě-Zábřehu. Odtud ho pachatelé převezli do odlehlé pískovny, kde tělo beze svědků pohřbili.

Na podrobnosti případu je sice stále uvaleno informační embargo, kriminalisté však nevyloučili, že pachatelé se z Lukáše snažili před zavražděním dostat peníze vydíráním a bitím. "Původně počítali s tím, že získají milióny korun," dodal Vojta.

Podnikatel, který měl na Ostravsku údajně organizovat obchody na principu pyramidových her, jezdil novým BMW, utrácel mnoho peněz a všude dával okázale najevo svoje bohatství. Na kolik si ale pachatelé zavražděním Lukáše opravdu přišli, policie nadále odmítá sdělit.

Svědci mlčeli

Vyšetřování případu bylo podle kriminalistů složité. Muž se totiž pohyboval mezi nadstandardně bohatými lidmi, jejichž aktivity někdy hraničily s legálností. "Lidé z jeho okolí před námi zamlčovali věci, které byly pro vyšetřování podstatné. Měli nejspíš strach, aby se do něčeho také nenamočili," dodal kriminalista.

Na ostravské Střední odborné škole ochrany majetku a osob, kde mladíci studovali, v současné době probíhají maturity. "Nebudu se vám k tomu vůbec vyjadřovat, protože policie na informace vyhlásila embargo," řekl Právu ředitel školy Petr Čegan. Ani spolužáci obviněných nechtěli zprávu o zatčení studentů komentovat. "Pro naši školu je to velká rána, zvlášť teď, kdy máme maturity," řekl se sklopenýma očima jeden ze studentů soukromé akademie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám