Hlavní obsah

Policie v Ostravě zadržela desítky fotbalových chuligánů

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Pavel Karban

V souvislosti se sobotním utkáním fotbalové ligy mezi Baníkem Ostrava a Spartou Praha zadržela policie už tři desítky lidí. Dopouštěli se výtržností a napadali policisty. Bezpečnostní akce v ulicích Ostravy ještě neskončila, městem se stále pohybují stovky fanoušků, uvedla policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Příjezd fotbalových fanoušků Sparty do Ostravy byl bouřlivýVideo: Novinky

 
Článek

Násilnosti provázely i samotné utkání. Do poločasu měl zápas sice klidný průběh, problém nastal ve chvíli, kdy o přestávce přilétlo ze sparťanského sektoru mezi domácí diváky několik světlic. Vzápětí se pokusila asi stovka ostravských chuligánů dostat do sektoru hostů. Prolomili ploty v nárazové zóně, ale oba tábory se přes policejní kordon k sobě nedostaly. Druhý poločas ale začal se zhruba dvacetiminutovým zpožděním.

Bez problémů se neobešla ani cesta fanoušků do Ostravy. „Docházelo k výtržnostem. Fanoušci házeli pyrotechniku a útočili na policisty,“ sdělila Holčáková. V útocích pokračovali rowdies také po příjezdu do Ostravy.

Sparťané cestou z nádraží na stadion omezovali dopravu, znovu házeli pyrotechniku, napadali i policisty. Policie je nakonec nechala na stadion odvézt autobusy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci fotbalu

Ještě před zápasem policie zadržela deset lidí. A další zadržení na sebe nenechala dlouho čekat. Fotbalový klub odhaduje škody na 150 tisíc korun. "Vyčíslování škod zatím probíhá, ale prvním odhadem se určitě nedostaneme pod 150 tisíc. Kompletně zničeny byly oba ploty v nárazové zóně," řekl provozní manažer klubu Petr Konderla.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci vyvolávali konflikty

Klid ovšem nenastal ani po skončení zápasu. Městem se stále potulují stovky fanoušků. „Policisté zajistili či zadrželi další podezřelé osoby. Řada z nich je ovlivněna alkoholem, další úkony proto budou moci policisté provést později,“ informovala Holčáková.

Foto: Pavel Karban, Právo

Fanoušci na stadionu na Bazalech, kde se koná utkání mezi Spartou a Baníkem Ostrava

Problémy s fotbalovými chuligány provázejí většinu zápasů mezi Baníkem a Spartou. Při posledním vzájemném utkání v Ostravě loni v dubnu policie zajistila 12 lidí z obou táborů. Do dnešní akce byli kromě těžkooděnců nasazeni i příslušníci městské policie, policisté na koních i se psy, společné česko-polské hlídky (kvůli příznivcům Baníku z Polska) a vrtulník.

Reklama

Výběr článků

Načítám