Hlavní obsah

Žalobce by se měl léčit, nebo ze mě udělá celostátního Janošíka, řekl Rittig

– Praha • Aktualizováno

Obvodní soud pro Prahu 5 opět propustil na svobodu lobbistu Ivo Rittiga obviněného v kauze předražených jízdenek dopravního podniku. Vazbu pro něj požadoval státní zástupce, protože Městský soud v Praze vyhověl Rittigově stížnosti a vrátil mu pas. Lobbista tak může vycestovat do zahraničí. Soud rovněž propustil advokáta MSB Legal Marka Stubleye.

Lobbista Ivo Rittig odchází od obvodního souduVideo: Novinky

 
Článek

„Byli propuštěni ze zadržení. Návrhu na vzetí do vazby nebylo vyhověno,“ sdělila mluvčí soudu Vanda Činková. Soud podle ní Rittigovi a Stubleymu neuložil zákaz vycestování, protože by to bylo možné jen v případě, že by byl dán vazební důvod, a takové opatření by bylo alternativou vazby.

První Rittigova slova, když opustil budovu soudu, obsahovala kritiku směrem k dozorovému státnímu zástupci Adamu Borgulovi. „Asi by se měl začít dlouhodobě léčit v psychiatrické léčebně,“ prohlásil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig odchází od městského soudu

Výsledek jednání přiblížil Rittigův advokát Vlastimil Rampula. „Soudce Obvodního soudu pro Prahu 5 neuznal návrh pana státního zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze pana doktora Borguly s tím, že neshledal žádné důvody pro to, aby byla uvalena vazba na pana Rittiga. Dokonce zkonstatoval, že při situaci, kdy před měsícem nebyl dán důvod vazby a ani nebyl navrhován důvod vazby, současné navrhování vazby se mu jeví jako obcházení zákona,“ řekl Rampula.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podnikatel Ivo Rittig (vlevo) se svým právním zástupcem Vlastimilem Rampulou

„Samotné včerejší rozhodnutí městského soudu, kterým byl zrušen zákaz vycestování, bylo použitelné i pro dnešní rozhodování Obvodního soudu pro Prahu 5. Proto byl pan Rittig ze zadržení dnešního dne s okamžitou platností propuštěn,“ doplnil Rampula.

Policisté přišli v šest ráno  

Rittig uvedl, že ještě neví, zda z Česka odcestuje. „Jestli takhle pan Borgula bude pokračovat dál, tak za chvilku tady ze mě udělá celostátního Janošíka,“ rýpl si znovu do státního zástupce lobbista.

Popsal i okolnosti svého zadržení. „Samozřejmě zase standardně, v šest hodin ráno, jako kdybychom se chystali zase odjet na 2,5 roku někam do zahraničí,“ podotkl.

„Stejný razantní nástup v šest hodin ráno, stejní zakuklenci. Ve své podstatě jsem koukal jak blázen, co se děje, neměli u sebe jediný papír. Tvrdili, že jdou na ústní pokyn pana zástupce,“ dodal Rittig.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám