Hlavní obsah

Proč zabíjel muž, který oběť neznal? Houskova vražda má mnoho otazníků

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen málokdo věří, že muž, který podle policie zastřelil loni v listopadu Romana Housku, vraždil v afektu. Převažuje názor, že údajný pachatel zabil podnikatele a šedou eminenci ústecké ČSSD na něčí objednávku.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila s garáží, před kterou bylo nalezeno tělo zavražděného Housky.

Článek

Z vraždy obviněný Michal K. z Krupky na Teplicku se podle policistů ve slepé ulici Kamenný vrch na okraji Chomutova, kde Houska žil ve vile se svou partnerkou, exhejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou, ocitl osudného večera zcela náhodně. Do rezidenční čtvrti údajně zabloudil. Jako bývalý voják nosil vždy u sebe legálně drženou pistoli, paralyzér a celtu.

„Potkali se dva muži, kteří se nikdy potkat neměli,“ bagatelizovali policisté jejich setkání, které ale skončilo hádkou a následnou potyčkou, během níž Michal K. použil nejdřív paralyzér a poté i čtyřikrát vystřelil ze své zbraně. Mrtvého podnikatele pak přikryl celtou a z místa zmizel.

Údajně chybí přijatelný motiv

Kriminalisté ale neupřesnili, co bylo příčinou jejich konfliktu. „Jde o těžko uvěřitelnou verzi. Muselo by se sejít hned několik náhod najednou, navíc stále postrádám alespoň trochu přijatelný motiv,“ řekl Právu pod příslibem anonymity zdroj obeznámený s průběhem vyšetřování.

Zároveň potvrdil, že kriminalisty přivedl na stopu vraha drahý paralyzér, který pachatel zapomněl na místě činu, respektive DNA, kterou na něm zanechal. Když dostali výsledky genetické expertízy, muže předvolali na policii, kde se přiznal a odevzdal vražednou zbraň.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Vila v chomutovské ulici Kamenný vrch, v níž žil zavražděný Roman Houska se svou partnerkou Janou Vaňhovou.

„Jde o konkrétní kriminální případ, který nerozhoduji. Proto se raději zdržím komentáře,“ reagoval na žádost Práva o zhodnocení případu teplický soudce Miroslav Čapek. Z jeho hlasu však bylo patrné, že si o předložené policejní verzi myslí své.

Zřejmě není pochyb, že policie obvinila pravého pachatele. „Jde o to, jestli Housku zabil náhodou, jak tvrdí, nebo jestli vraždil na zakázku,“ poznamenal zdroj. Rébus by mělo objasnit vyšetřování.

Dlouho se spekulovalo, že vlivného muže mohl zavraždit nějaký obchodní partner či někdo, na koho mohl mít kompromitující materiály. Policie také prověřovala přidělené i nepřidělené evropské dotace, veřejné zakázky, ale zaměřovala se i na hazard v Chomutově. Nevylučovala, že o život ho mohl připravit nějaký známý. Nakonec je podle policie vrahem muž, který Housku podle svých slov nikdy v životě neviděl.

S nikým se nebavil

Michal K., kterému za vraždu hrozí až 18 let za mřížemi, žil s družkou a její dcerou z předchozího vztahu v řadovém přízemním domku v Krupce. Do města se podle sousedů přistěhoval asi před dvěma roky, byl nenápadný a málomluvný.

„S nikým se nebavil, sotva pozdravil,“ řekl Právu pan Karel. Dům si prý sám postupně stavebně zveleboval. „Byl pracovitý, chodil v maskáčích a pořád něco dělal,“ dodal.

Byť se mu Michal K. jevil jako podivín, nikdy by ho nenapadlo, že by byl schopen vraždit. „Připadá mi to celý divný. Jako by se policie s podsvětím domluvila a předhodila veřejnosti pachatele, aby byl klid,“ předložil konspirační teorii jako vystřiženou z mafiánského filmu.

Jiný muž nechtěl o svých dojmech a pocitech z kauzy mluvit. „Dejte pokoj. Nakonec se ukáže, že to bylo všechno jinak, a ještě si mě někdo najde,“ vyslovil ničím nepodloženou obavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám