Hlavní obsah

Soud uložil ženě za pokus o vraždu syna podmínku

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

„Je mi moc líto to, že se to stalo. Nevím, že se to stalo. To vím od syna,“ kála se 45letá žena ve středu před pražským městským soudem, který jí vyměřil tříletý podmíněný trest s odkladem na pět let za to, že se pokusila udusit svého 16letého syna. Zároveň jí nařídil léčbu v psychiatrické léčebně v pražských Bohnicích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Matka na svého syna zaútočila 14. září loňského roku v Praze. Ve spánku mu přitlačila na obličej buď polštář, nebo igelitový pytlík. Mladík se vzbudil a po asi minutovém zápase se mu podařilo matku odtlačit.

„Kolem čtvrté ranní jsem se probudil tím, že jsem nemohl dýchat. Matka klečela na posteli, skláněla se nade mnou a něco mi tlačila na pusu, asi igeliťák. Tvář měla odvrácenou ode mě. Říkala mi, že fetuju a že doma nechce feťáka,“ uvedl do protokolu napadený syn.

Jeho bratr, který spal ve vedlejším pokoji, to potvrdil a dodal, že si matka myslela, že fetuje proto, že se večer vrátil pozdě domů. „Potom mi matka řekla, že v psychickém šoku chtěla bratra udusit polštářem.“

Milující matka byla na syny sama

Právě svého staršího syna poslala žena před časem do výchovného ústavu, kvůli jeho problémům s alkoholem a drogami. Žena byla na výchovu obou synů sama, jejich otec rodinu opustil již dávno a na syny nikdy neplatil výživné.

Podle přítomných soudních znalců je žena na syny fixovaná, bezmezně je miluje a má pocit, že selhala jako matka. Z posudku vyplývá, že se žena kvůli svému sociálnímu i ekonomickému debaklu obávala o budoucnost svých synů a nemohla být vyloučena tzv. rozšířená sebevražda, kdy je člověk přesvědčen, že sebevražda je nejlepší východisko nejen pro něj, ale například i pro jeho dítě.

Státní zástupkyně Margita Kralická ve své závěrečné řeči poukázala na fakt, že žena čin spáchala: „Je zjevné, že se skutku dopustila úmyslně. Navíc v době, kdy její syn spal a byl tedy bezbranný.“ Navíc žena souhlasila s výpovědí svého syna s tím, že mu věří. Nicméně s ohledem na to, že nepochybně své děti má ráda a čin spáchala při zmenšené příčetnosti, navrhla ženě trest pod zákonnou sazbou: „Na místě by byl trest kratší, byť nepodmíněný, protože nejsou záruky, že se její chování nemůže opakovat. Proto navrhuji nepodmíněný trest a psychiatrickou léčbu.“

Obhájce obžalované Jan Pravda požádal soud o velkou shovívavost, s tím skutkový stav je daný a hledá se to nejlepší mezi špatnými řešeními. „Nejvíce nás rozčílí ten, kterého máme v životě nejvíce rádi,“ zakončil svou řeč.

Předseda senátu Alexander Sotolář odůvodnil rozhodnutí soudu tím, že ze znaleckých posudků není zřejmé, že by matka jednala vědomě s cílem svého syna usmrtit. Soud přihlédl i k faktu, že i přes tuto událost oba synové mají svou matku velice rádi.

Rozsudek je pravomocný, obě strany se vzdaly práva na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám