Hlavní obsah

Policie prověřuje exnáměstka Benešové kvůli Tykačovi

Právo, Jakub Troníček, Josef Koukal

Detektivové z protimafiánského útvaru podle zjištění Práva prověřují okolnosti, za jakých bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová podala koncem loňského roku stížnost ve prospěch miliardáře Pavla Tykače obviněného v kauze vytunelovaných CS Fondů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Tykač

Článek

Na podání stížnosti pro porušení zákona, která prakticky mohla vést k zastavení Tykačova stíhání, loni podle dostupných informací tlačil někdejší první náměstek justičního resortu Daniel Volák (ODS). Právě o jeho roli v celé věci se nyní policisté intenzivně zajímají.

Benešová: Nikdo mě netlačil

Právu to potvrdily dva dobře informované zdroje blízké vyšetřování. „V nejbližší době by měl proběhnout jeho výslech,“ řekl Právu zdroj.

„Tyhle věci zásadně nekomentuji,“ reagoval v úterý na dotazy Práva, zda ho policie ve věci oslovila, bývalý náměstek Volák.

Benešová od začátku popírá, že by ji k podání stížnosti krátce před koncem mandátu udržovací vlády Jiřího Rusnoka někdo tlačil. Podstatou stížnosti bylo, že soudy údajně při rozhodování o obnově Tykačova stíhání nepracovaly se všemi důkazy.

„Mě nikdo nemusí tlačit nikam, spisy čtu sama,“ reagovala dotčeně na dotazy Práva Benešová.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová

Policie ji prý kvůli případnému výslechu doposud nepředvolala. „Nikdo mě nepozval. Až mě pozvou, tak se vyjádřím. Všechno jsem už ale řekla,“ podotkla bývalá ministryně.

Podání stížnosti na ministerstvu podle informací Práva loni nedoporučovali příslušní referenti a stavěl se proti tomu i státní zástupce z Nejvyššího státního zastupitelství Michal Basík, který pro resort na podzim zpracovával stanovisko k Tykačovu podnětu.

„Variantní řešení“

Volák s takovým postojem ale opakovaně nesouhlasil a přikázal svým podřízeným zpracování tzv. „variantního řešení“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Náměstek ministra spravedlnosti Daniel Volák

Ministerstvo pak opustil krátce po nástupu nové šéfky resortu Heleny Válkové (za ANO) ke konci letošního ledna a vrátil se zpět do advokacie, kde původně působil.

Dnes o své roli v rámci přípravy stížnosti exministryně Benešové podrobněji hovořit nechce. „Odbor dohledu spadal pode mě. Existuje k tomu obsáhlý řádný spis a vše ostatní jsou jen spekulace,“ uvedl pouze Volák.

Stížnost nakonec stáhla nová ministryně Válková. Stalo se tak jen krátce předtím, než o ní měl rozhodnout Nejvyšší soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková (ANO)

Informace Práva ohledně prověřování postupu ministerstva spravedlnosti ve věci stížnosti ve prospěch Tykače nechtěl komentovat ani mluvčí ­­proti­mafiánského Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták.

„Ve fázi prověřování žádné informace neposkytujeme ani nepotvrzujeme,“ uvedl pouze Hanták.

Stejnými slovy reagovala rovněž vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. „K věcem ve fázi prověřování se nevyjadřujeme,“ uvedla vrchní žalobkyně.

Tehdejší ministryně spravedlnosti Benešová se v lednu ­obrátila na Nejvyšší soud také se stížností v neprospěch ­Ty­kače.

Související téma

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Benešová, advokátka a budoucí ministryně spravedlnosti ve vládě Jiřího Rusnoka.

Namítala, že – v rozporu s verdiktem Vrchního soudu v Praze – existovaly zákonné důvody pro zajištění Tykačova majetku. Nejvyšší soud ale stížnost zamítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám