Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat čtyři lidi za vyvádění peněz z Edbusy

– Praha

Protikorupční policie navrhla obžalovat čtyři lidi z podílnictví v souvislosti s údajným odčerpáním 205 miliónů korun z akciové společnosti Edbusy. Z firmy, která nabízela výhodné úvěry, obvinění údajně vyváděli peníze do zahraničí. V případu figuruje 11 500 poškozených klientů, kauzu dozoruje olomoucké vrchní státní zastupitelství.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Čtveřice údajně nejprve po vzájemné dohodě vyvedla z Edbusy zhruba 111 miliónů korun pomocí plateb za fiktivní služby pro britskou společnost. Peníze se prý následně přes několik účtů v anglických, švýcarských či lichtenštejnských bankách dostaly zpět do ČR na účty obviněných. Poté britská společnost údajně vznesla vůči Edbusy nárok na fiktivní pohledávku za neuhrazené služby.

Vyvolala arbitráž v Německu, v níž zvítězila a následně pohledávku prodala obchodní společnosti se sídlem na Seychelách. Ta ji přeprodala jiné britské firmě, jež následně v ČR v rámci exekučního řízení dosáhla výplaty 94 miliónů korun. Obě britské společnosti ovládala podle kriminalistů právě čtveřice obviněných.

"Vznik pohledávky, arbitrážní řízení i následný převod na další subjekty měly být čistě formální s cílem legalizovat vyvedení finančních prostředků z bankovního účtu Edbusy," uvedl mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Vysoký počet poškozených 

Případ je neobvyklý vysokým počtem poškozených. "Jen náklady na rozeslání poučení poškozených dosáhly přibližně 541 tisíc korun, kdy s tím spojené administrativní úkony zaměstnaly čtyři pracovnice protikorupčního útvaru na zhruba čtyři týdny," popsal mluvčí.

V souvislosti se společností Edbusy byli již v červenci 2012 pravomocně odsouzeni dva muži pro trestný čin podvodu a neoprávněného podnikání. Vrchní soud v Olomouci jim uložil 8,5 a osm let vězení. Nabízeli výhodné úvěry, každý klient však musel předem uhradit zálohovou platbu. Edbusy sice platby přijala, její představitelé si ale prý byli dobře vědomi toho, že svým závazkům nebudou schopni dostát. Od poškozených vylákali zhruba 553 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám