Hlavní obsah

Z plzeňského muzea někdo čtyři roky kradl knihy

Právo, Patrik Biskup

Ze sbírek Západočeského muzea v Plzni se čtyři roky ztrácely historické knihy. Teď je jasné, že je někdo kradl a poté prodával. Případ vyšetřuje policie. Trestní oznámení podalo vedení muzea na sklonku loňského roku poté, co se některé zmizelé výtisky objevily v nabídce pražských antikvariátů. Zatím nebyl nikdo obviněn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dostali jsme od policistů pokyn, abychom se o tom nikde nezmiňovali. Ani nevím, jak jsou daleko v pátrání po pachateli. Od té doby, co jsme jim to oznámili, se nám nikdo neozval,“ řekl Právu ředitel muzea František Frýda.

Podle něho se jedná o knihy z období 18 a 19. století. „Počet je řádově v desítkách. Žádné úžasné skvosty mezi nimi ale nejsou,“ dodal Frýda.

Bližší informace nesdělil s ohledem na probíhající vyšetřování. Policejní mluvčí Hana Šteflová potvrdila, že kriminalisté se případem zabývají.

Prověřují pracovnici muzea

„Šetříme odcizení většího množství starých knih. K těmto krádežím mělo docházet od 1. ledna 2010 v muzeu,“ uvedla Šteflová s tím, že viník zatím vypátrán nebyl.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření z krádeže, kterou způsobil pachatel větší škodu. Hrozí mu za to až pět let vězení,“ dodala Šteflová.

Přesnou škodu zatím policisté neznají. Podle informací Práva detektivové prověřují podezření, že za krádeží stojí jedna z muzejních pracovnic. Tuto verzi nechtěl ředitel muzea komentovat.

„Tato žena už u nás nedělá,“ řekl k tomu Frýda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám