Hlavní obsah

Soud znovu otevře případ matky, která spálila tělo novorozence

Právo, Petr Kozelka
Brno

Justice se bude muset znovu zabývat případem ženy, která podle obžaloby hned po narození usmrtila své dítě a ostatky poté spálila v krbu. Po vleklém projednávání jí Vrchní soud v Praze obžaloby zprostil, nejvyšší státní zástupce se ale s verdiktem nesmířil a Nejvyšší soud (NS) dal jeho argumentům za pravdu. Vrchní soud tak bude muset znovu případ otevřít.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle obžaloby žena své těhotenství před okolím tajila a nijak se na roli matky nepřipravovala. Nakonec dítě tajně porodila do záchodové mísy. Žalobce tvrdí, že novorozence nechala s hlavičkou ponořenou pod vodou, dokud si nebyla jistá, že je mrtvý. Pak měla přestřihnout pupeční šňůru, tělíčko spálit v krbu a zbylé ostatky zahrabat na kompostu u domu na Náchodsku.

Žena byla původně potrestaná za vraždu 14 lety vězení. Odvolací vrchní soud jí pak ale trest zmírnil na 11 let. Následovalo několik protichůdných verdiktů NS a pražského soudu. NS nyní zdůraznil, že trvá v případu na výslechu dalších svědků.

Případ předají znalcům  

Obhajoba ženy stojí na tom, že dítě porodila už mrtvé. Vrchní soud v Praze uznal, že nelze nijak dokázat, jestli dítě bylo v okamžiku porodu živé a zda jde tedy ženu skutečně potrestat za vraždu.

Nejvyšší státní zástupce ale proti takovému závěru vystoupil s tvrzením, že tento přístup vytváří nebezpečný precedens pro další podobné případy. Znalci by měli nyní říci, zda je ženina verze pravděpodobná a zda by se smrti dítěte dalo předejít správnou péčí. Pak by měl zaznít nový rozsudek.

„Obviněná by popsaným způsobem jednala v každé situaci a tedy nezávisle na tom, zda by se dítě narodilo živé či mrtvé, když neměla úmysl zachovat jej při životě. Pokud kontinuální úmysl obviněné zbavit se dítěte nalezl odraz v tom, že dítě považovala za mrtvé, aniž o tom jí uváděné symptomy jednoznačně svědčily a novorozenci neposkytla jakoukoliv pomoc a chovala se k němu jako k mrtvému, není podle státního zástupce vyloučena její trestní odpovědnost pro pokus zločinu vraždy,“ napsal do dovolání žalobce.

„Bude na místě pečlivě vyhodnotit trestní odpovědnost obviněné, a to zejména z hlediska jejího zavinění, ať již úmyslného, či nedbalostního, ve vztahu ke zjištěnému následku, a tedy k případnému pokusu zločinu vraždy či ublížení na zdraví s následkem smrti,“ konstatovali soudci v čele s Vladimírem Jurkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám