Hlavní obsah

Policie zasahovala v ČEZ kvůli Severomoravské energetice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Protikorupční policie zasahovala v pátek v sídle energetické společnosti ČEZ. Vyžádala si dokumenty spojené s údajným vytěsněním minoritních akcionářů v distribuční společnosti Severomoravská energetika.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Detektivové měli chtít materiály k jedné z obchodních transakcí, při níž mohly být z firmy vyváděny peníze, tvrdila ve svém vysílání Česká televize. Podle informací Respektu jde o případ, kdy ČEZ vykupoval minoritní akcie v bývalé Severomoravské energetice, kterou ČEZ ovládl v roce 2007. Někteří lidé z vedení ČEZ údajně zvýšením výkupní ceny akcií poškodili mateřskou firmu o 300 miliónů korun.

ČEZ se v minulosti stal předmětem zájmu protikorupční policie v souvislosti s koupí solární elektrárny od firmy Amun.Re. Údajně tři ze čtyř největších solárních elektráren skupiny ČEZ detektivové prověřují. Jde o ty v Ralsku, Mimoni a Vranovské Vsi. Policie zkoumá podezření, že získaly povolení k výrobě podvodem a vysoké státní dotace na sluneční elektřinu pobírají neprávem. ČEZ podezření odmítá.

Problém se solárními elektrárnami

V ČEZ loni v prosinci kvůli solárním elektrárnám zasahoval také Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Podle informací České televize zabavil některé materiály týkající se elektráren.

Zásahem ÚOOZ se v prosinci zabývala dozorčí rada firmy. Pochybení nezjistila. Podle místopředsedy rady Václava Pačese policie vyšetřuje, zda někteří dodavatelé solárních elektráren ČEZ nepoškodili, tedy jestli energetická společnost nezaplatila větší cenu, než kolik dílo stálo.

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám