Hlavní obsah

Hokejisty za bitky také nikdo nestíhá, přesvědčoval soud agresivní řidič

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za bitku hráčů při hokejovém zápase se také nestíhá, hájil se svérázným způsobem ve svém dovolání k Nejvyššímu soudu (NS) Filip Rachnev, který před více než rokem vystoupil z auta a fyzicky napadl jiného řidiče. Od soudů si za to odnesl podmínku. Pravomocný rozsudek se neúspěšně snažil zvrátit přirovnáním svého útoku k běžné hokejové potyčce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rachnev koncem listopadu 2012 v Praze 6 předjel svým vozem jiné auto a donutil jeho řidiče zastavit. Následně k němu přišel, skrz pootevřené okénko ho chytil pod krkem, udeřil ho do obličeje a ještě kopl do dveří auta, čímž způsobil škodu asi za 10 500 korun. Rachnev tvrdil, že mu předtím napadený muž nedal přednost a vjel mu do pruhu, což ovšem řidič odmítal.

Obvodní soud pro Prahu 6, jenž kauzu projednával, Rachnevovi loni v červnu uložil za výtržnictví a poškození cizí věci šestiměsíční podmínku s odkladem na 1,5 roku a zákaz řízení na rok. Odvolací Městský soud v Praze v srpnu zrušil zákaz řízení, jinak verdikt potvrdil.

Jen „sportovní strkačka”

Rachnev ani tak nebyl s rozsudkem spokojen a podal si dovolání. V něm tvrdil, že jeho jednání, které označil za obdobu sportovní „strkačky“, nemělo být posouzeno jako trestný čin, ale jako přestupek.

„V rámci dovolání argumentoval častým napadáním mezi hráči kolektivních sportů, když zejména u hokeje jsou v zájmu sledovanosti povolovány souboje jeden na jednoho a tyto nejsou posuzovány jako trestný čin výtržnictví ani rvačky,“ shrnul Rachnevovu bizarní obhajobu ve svém usnesení senát NS vedený Jiřím Pácalem.

Podle Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ), které se k dovolání vyjádřilo, ovšem zmíněné přirovnání svědčí o Rachnevově „pokřiveném vnímání reality“.

Silnice jako kolbiště

„Dovolatel zjevně vnímá pozemní komunikaci jakožto kolbiště, na němž spolu vzájemně soupeří řidiči různých motorových vozidel a kde v zápalu boje logicky a zcela přirozeně může mezi těmito ‚soupeři‘ nakonec dojít také k fyzickým napadením, čili ‚strkačce‘ ve sportovní terminologii,“ tlumočil stanovisko NSZ Nejvyšší soud.

Ten také Rachnevovo dovolání v únoru smetl ze stolu jako zjevně neopodstatněné. Mimo jiné souhlasil se státním zástupcem v tom, že argumentace sportovními šarvátkami je „zcela nepřiléhavá“.

Což mimochodem potvrzuje i známá kauza plzeňského hokejisty Radka Dudy, který jako řidič fyzicky napadl chodce a před dvěma lety za to dostal podmíněný trest. Podle soudů se Duda, jenž byl později amnestován, dopustil podobně jako Rachnev výtržnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám