Hlavní obsah

Policii se vrací bumerang. Za chybu může vnitro zaplatit statisíce

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako bumerang se Policejnímu prezidiu vrací případ někdejšího šéfa kanceláře projektů a evropských fondů Petra Židka (ODS). Muž, jenž byl v září 2009 propuštěn v souvislosti s podezřením z korupce, má nakročeno k možnému návratu a tučnému odškodnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Židek na archivní fotografii

Článek

Obvodní soud pro Prahu 7 totiž loni v červenci nepravomocně rozhodl, že výpověď z pracovního poměru, kterou Židek dostal, byla neplatná. Rozsudek ve sporu s ministerstvem vnitra přezkoumává ještě odvolací instance.

Židek se stal občanským zaměstnancem ministerstva vnitra v roce 2007, tedy v době, kdy resortu šéfoval Ivan Langer (ODS). Ředitelem odboru Policejního prezidia byl jmenován v roce 2008. Byl rovněž manažerem miliardového projektu P1000, v jehož rámci se modernizovaly policejní služebny.

V září 2009 jej ale zatkla policejní inspekce kvůli podezření, že si měl říci o úplatek při výběrovém řízení na nákup mobilních soudních síní. V návaznosti na to dostal od vedení prezidia výpověď.

Dva dny v cele, obvinění nepadlo

Židek strávil dva dny v cele předběžného zadržení, z ničeho ale obviněn nebyl a inspekce po několika měsících případ odložila. Později ho prověřovala i kvůli podezření na porušení zákona u zakázky na nákup a instalaci počítačové techniky do policejních vozů, ale opět žádný trestný čin nebyl neprokázán.

Zda se muž v případě konečné výhry bude chtít vrátit na prezidium, není jasné. Ale jasné je, že pokud Židek pravomocně uspěje, bude se domáhat odškodného. Zatím je podle svých slov nevyčíslil.

Podle jeho právního zástupce Jaroslava Jankrleho se bude odvíjet od výše platu. „Budou to statisíce,“ uvedl advokát.

„Pro mě je principiální otázka, co se stalo, jak mně bylo ublíženo tou výpovědí. Není to otázka primárně finanční,“ řekl Židek.

Jasno by mohlo být již 19. března, kdy se má podle mluvčí Městského soudu v Praze Markéty Puci konat odvolací jednání.

V letech po svém odchodu z Policejního prezidia Židek působil i jako poradce na Pozemkovém fondu nebo byl manažerem komunikace Občanské demokratické strany v Libereckém kraji. Nyní je Petr Židek podle svých slov výkonným ředitelem České pošty pro business development v rámci ICT/IT governmentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám