Hlavní obsah

Ministerstvo spravedlnosti prověří soudy kvůli deviantům

Ministerstvo spravedlnosti prověří některé soudy se záměrem zjistit, jak využívají institut ochranné léčby. Resort tak reaguje na články v deníku Právo, které informovalo, že kvůli pochybení plzeňského soudce Luboše Patzenhauera je na svobodě 17 deviantů. Soudce jim zapomněl prodloužit ochrannou sexuologickou léčbu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lékaři museli předčasně ukončit ochrannou léčbu 17 odsouzených, z nichž většina byla od společnosti izolována v ústavech. Teď jsou kvůli pochybení soudce plzeňského okresního soudu předčasně na svobodě.

Kromě prověření vybraných soudů chce ministerstvo spravedlnosti také vytvořit skupinu, která se bude zabývat problematikou duševně nemocných osob a jejich ochranného léčení. Zastoupena by tam měla být ministerstva spravedlnosti, zdravotnictví, kancelář ombudsmana a ministr pro lidská práva.

Ochranné léčení se ukládá podle povahy nemoci a léčebných možností jako ústavní nebo ambulantní. Soudy o ambulantní péči nebo umístění pachatele do zdravotnického ústavu většinou rozhodují na základě znaleckého posudku o duševním stavu obviněného.

Hlavními cíli ochranného léčení je léčení duševní poruchy, kterou pachatel trpí a na jejímž základě spáchal trestný čin. Dále pak izolace společensky nebezpečného pachatele trestného činu, prevence opakování trestného činu v důsledku duševní poruchy nebo resocializace a zařazení pacienta do běžného života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám