Hlavní obsah

Jedenáct jaroměřských zastupitelů čeká soud

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaroměř

Jedenáct zastupitelů Jaroměře čeká soud kvůli porušení povinností při správě cizího majetku. Obžalobu oficiálně obdržela polovina z 21členného zastupitelského sboru včetně starosty Jiřího Klepsy (VPM), místostarosty Františka Vrabce (KSČM) a dvojice radních ve středu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obálku se zněním obžaloby jsem otevřel ve středu večer. Nijak mne to nezaskočilo. Vzhledem k blízkým komunálním volbám a situaci v Jaroměři jsem to čekal,“ potvrdil starosta Klepsa z Volby pro město.

Kauza nemající v 13tisícovém městě obdoby kopíruje protikorupční policií nejprve odložený a nedávno znovu vzkříšený případ prodeje městské restaurace Kino Svět na lukrativním Jakubském náměstí.

Dvanáct zastupitelů, z nichž jeden mezitím zemřel, upřednostnila koncem roku 2008 stávajícího dlouholetého nájemce před nejvyšší, o 1,7 miliónu korun lukrativnější nabídkou konkurence. Restauratér, který z původně takřka nefunkčního objektu udělal vcelku slušnou restauraci, zaplatil městu 430 tisíc korun. Znalec stanovil hodnotu objektu na 1,05 miliónu. Škoda způsobená optikou prosté aritmetiky městu Jaroměř může stát zastupitele až pět let svobody.

Nižší nabídka byla údajně lepší  

Město na rozdíl od verdiktu policie a státního zastupitelství podle starosty Klepsy nepochybilo - spíše naopak. „Pokud bychom bez ohledu na všechno ostatní postupovali toliko podle řeči čísel a upřednostnili nejvyšší nabídku, ve finále bychom na tom byli stejně a možná i hůř. Městem upřednostněný nájemce zhodnotil objekt, z něhož udělal funkční restauraci, o možná dva milióny korun, když okolo jednoho miliónu šlo nad rámec zaplaceného nájmu. Nechtěli jsme zároveň riskovat a přijít o osvědčeného provozovatele, jehož podporovala i řada obyvatel městské části, kde restaurace leží,“ tvrdí Klepsa.

Paragrafy nicméně mluví proti obžalovaným zastupitelům majícím flagrantně porušit povinnost řádného hospodáře prodat za každou cenu co nejdráž. „Nemáme k tomu více co říci nežli to, že to nelze posuzovat pouze numericky. Domnívám se navíc, že zastupitel má právo vyjádřit na věc bez ohledu na okolnosti svůj názor,“ poznamenal Klepsa.

Případ obžalovaných zastupitelů Jaroměře, představující v Královéhradeckém kraji doposud precedens v podobě trestně stíhané většiny zástupců obce, přistane na stole Okresnímu soudu v Náchodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám