Hlavní obsah

Zlato ani peníze policie u Rittiga nenašla

Novinky, bad

Policisté nenašli zlato ani hotovost při loňské razii v objektech, spojovaných s Ivem Rittigem. Vyplývá to z policejních protokolů, které přečetla soudkyně Veronika Křesťanová při pondělním projednávání žaloby lobbisty Rittiga na ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka(ČSSD). Rittig po něm požaduje omluvu a 100 000 korun za to, že ho Zaorálek označil za „lupiče“.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivo Rittig

Článek

Policie při razii v červnu loňského roku našla u Rittiga pouze datové nosiče a elektroniku. Podle Zaorálkova zástupce Petra Topinky je podivné, že se nenašly žádné peníze, ale byla zajištěna mimo jiné i počítačka peněz.

„Existují úvahy o tom, že žalobce byl na prohlídky upozorněn a měl možnost na ně zareagovat případným odstraněním bankovek či zlata,“ řekl Topinka.

Rittig je podezřelý z účasti na organizovaném zločinu, a hlavně na „praní špinavých peněz“. Topinka dále objasnil Zaorálkovo tvrzení, že peníze a zlato „se našly u nich“, se má tedy chápat tak, že se našly u osob z té zločinecké organizace.

Zvlášť se Vám omlouvám za to, že jsem Vás urážlivě nazval lupičem
text omluvy, který Rittig navrhuje

„Principem praní špinavých peněz je právě přesouvání prostředků z osoby na osobu, aby se zatemnil jejich původ,“ dodal Zaorálkův zástupce.

Ani jeden nepřišel

Podle Rittigova zástupce Vladislava Jirky stačí, že se žádné peníze ani zlato nenašly a že spekulace o případném varování jsou irelevantní.

Zaorálek ani Rittig se jednání, které bylo odročeno, nezúčastnili. Pokračovat by se mělo 17. března, kdy zazní závěrečné návrhy.

Rittigovi vadí Zaorálkův výrok: „V této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči!“ a to, že ho spojil se 150 milióny a kily zlata, které policie zajistila při červnové razii. Sám navrhl i tento text omluvy: "Zvlášť se Vám omlouvám za to, že jsem Vás urážlivě nazval lupičem." Zaorálek řekl, že jde o nebetyčnou drzost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám