Hlavní obsah

Zlínský míchač smrtící směsi: Vždy jsem dal tři díly vody a dva díly lihu

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Lítost, částečné doznání, vyvinění i údajně lživé argumentace byly slyšet v úvodu monstrprocesu s desítkou aktérů metanolové kauzy u Krajského soudu ve Zlíně. Po více než hodinovém čtení obžaloby začal soud vyslýchat desítku aktérů kauzy Metyl. Během prvního dne dostali prostor lidé z nižších článků lihového řetězce, v jehož zlínské větvi zemřelo v roce 2012 38 lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Zleva vepředu sedí Rudolf Fian, Jiří Vacula, Tomáš Křepela a Robert Sedlařík.

Článek

Jako první vypovídal míchač alkoholu Aleš Svoboda, jehož sklad kriminalisté objevili v garáži pod Jižními Svahy ve Zlíně.

BEZ KOMENTÁŘE: Začal soud s hlavními míchači otráveného alkoholuVideo: Novinky

„Alkohol jsem začal nezákonně vyrábět v roce 2009 až 2010. Napadlo mě to samo. Poptával jsem se tak dlouho, než jsme se potkali s panem Alexandrem Jordánem (spoluobžalovaný). Dopustil jsem se daňového úniku. Ale nejsem si vědom, že by byl nějak kontaminovaný metanolem. Vyráběl jsem rum, vodku, borovičku a meruňku. Všechny měly asi 38 procent alkoholu. Vždy jsem dal tři díly vody a dva díly lihu. Do rumu jsem doplňoval barvivo a rumovou tresť, do ostatních druhů potravinářské aróma – meruňkové a jalovcové. Vodka byla z čistého lihu,“ přiblížil obžalovaný Svoboda.

Popírám, že bych se dopustil vědomého jednání, které je mi kladeno za vinu. Cítím se nevinen.
obžalovaný

Od roku 2010 v garáži měsíčně vyráběl až 700 litrů lihovin. Od Jordána bral podle svých slov měsíčně zhruba 250 až 300 litrů lihu. Kvalitu lihu podle svých slov zkoušel lihoměrem nebo podle čichu. Svoboda u soudu rovněž řekl, že se necítí vinen v případě poškození zdraví a úmrtí, která jsou mu kladena za vinu. „Ale je mi líto, že se to stalo,“ dodal.

V jedné větvi tři mrtví 

Kontaminovaný alkohol měl ke Svobodovi putovat přes obchodníka Alexandra Jordána. Ten jej měl nakoupit od hlavního distributora smrtící směsi Jiřího Vaculy. Samotný Vacula směs lihu a metanolu podle obžaloby získal od dvojice nejvýše postavených aktérů v řetězci – Rudolfa Fiana a Tomáše Křepely.

Foto: ti, Právo

Schéma metanolové chobotnice

Jen v tomto jednom z několika chapadel zabila smrtící směs tři osoby. Dalších sedm lidí utrpělo těžkou újmu na zdraví. Jedovatý alkohol, ukrytý pod etiketami rumu, vodky, meruňky či borovičky, nakoupili například ve Večerce na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně.

Jejím majitelem byl další obžalovaný, Martin Cekota. „Dovolte mi vyjádřit hlubokou lidskou účast a politování nad následky, ke kterým došlo. Popírám ale, že bych se dopustil vědomého jednání, které je mi kladeno za vinu. Cítím se nevinen,“ sdělil majitel Večerky Cekota.

Během dne došlo u soudu na výpovědi sedmi obžalovaných mužů, trojice nejvýše postavených aktérů metanolové aféry – hlavní míchač směsi Rudolf Fian, jeho komplic Tomáš Křepela a hlavní distributor Jiří Vacula – bude mít prostor pro své vyjádření ve středu. „Je to neuvěřitelná tragédie,“ uvedl předseda senátu Radomír Koudela.

Obžalováno je 31 lidí 

Celkem je ve zlínské větvi metanolové aféry, při níž zemřelo na otravu 38 lidí, obžalováno 29 mužů a dvě ženy. Sedmi z nich hrozí až doživotí za úmyslné obecné ohrožení. Většina dalších osob je obžalována z úmyslného ohrožování zdraví závadnými potravinami.

Soudní řízení je již rozfázováno do 42 termínů, a to do konce června. V každém týdnu se hlavní líčení uskuteční ve třech dnech. Během této doby vyslechne soud nejen obžalované, ale i stovky poškozených a další množství svědků.

Metanolová aféra vypukla 3. září. Vacula se vyšetřovatelům doznal k distribuci zhruba deseti tisíc litrů neevidovaného lihu. Tvrdí však, že netušil, že je v nádobách smrtící směs s metanolem. Tu údajně namíchal Fian, který to opakovaně potvrdil. O několik měsíců po vzetí do vazby však změnil výpověď a začal tvrdit, že ji učinil pod nátlakem vyšetřovatelů. Křepela s vyšetřovateli nespolupracuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Spis kauzy Metyl: otřesné čtení

Za dva týdny začne ve Zlíně proces, který nemá v české historii obdoby. V aféře Metyl je obžalováno 29 mužů a dvě ženy, mezi nimi hlavní strůjci metanolové...

Výběr článků

Načítám