Hlavní obsah

Členové Toflova gangu dostali celkem 61 let vězení, dva soud osvobodil

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Vysokými tresty vězení potrestal v pátek senát brněnského krajského soudu v Brně v čele s Milošem Žďárským členy tzv. Toflova gangu, kteří měli jako tehdejší příslušníci brněnské hospodářské kriminálky či právníci vydírat bohaté podnikatele. Hrozili, že pokud nedostanou peníze, budou vydírané vyšetřovat, nebo naopak nabízeli za úplatu zametení vyšetřování pod koberec. Jedenácti odsouzeným rozdal soud nakonec celkem 61 let.

Toflův gang u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

V čele gangu měli stát Michal Tofl, kterého zastřelili nájemní vrazi před jeho domem v Brně-Žebětíně v červnu 2010, a Miloš Almásy. Ten od soudu odešel s devíti lety vězení a musí zaplatit 1,2 miliónu korun.

Eduard Slanina vyfasoval osm let a pokutu 600 tisíc, Radoslav Petr dostal sedm let, Lubomír Mokrý šest let, Roman Velecký šest let, Milan Vítek 5,5 roku, Roman Procházka pět let, Petr Křipský 4,5 roku, Jaromír Šálek čtyři roky a Stanislav Dobrovolný tři roky stejně jako Zdeněk Olah. Dva obžalované soud osvobodil.

Podle soudce Žďárského striktní řečí práva Toflův gang jako organizovaná skupina neexistoval, protože se nepodařilo naplnit zákonné podmínky pro takovou klasifikaci.

„Pokud by ale pan Tofl stál před soudem, byl by s velkou měrou pravděpodobnosti odsouzen spolu se spoluobžalovanými, a to jako osoba nejvýznamnější. Obžalovaní až 15 let dozadu požadovali po osobách podnikatelů s kriminální minulostí, případně s aktuálními problémy finanční částky za určité protislužby. Tyto osoby byly v očích obžalovaných snadným cílem. Je nutno říci, že jako policisté se v tu chvíli snížili pod úroveň osob, které stíhali. Svým jednáním ohrozili důvěru společnosti v zákonný postup orgánů činných v trestním řízení,“ prohlásil Žďárský.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miloš Almásy ještě před vyhlášením verdiktu hýřil dobrou náladou.

Před soudem stanulo celkem 13 lidí, kteří měli mít v gangu jasně rozdělené úkoly. Nejvýše postavení byli tehdejší vyšetřovatelé kriminálky, pod nimi pak působili lidé, kteří vyjednávali s oběťmi vydírání, a také „bouchači“, kteří měli vydíraným nahánět hrůzu.

Desítky stran spisu  

„Nemůže být sporu o tom, že obžalovaní jednali jako členové organizované zločinecké skupiny. Mnozí z nich ale tvrdí, že se navzájem neznají, a vinu popírají. Usvědčily je ale svědecké výpovědi a také telefonické odposlechy,“ konstatoval státní zástupce Martin Brzobohatý.

Soudní jednání, které započalo už v roce 2012, trvalo celkem 59 jednacích dnů. Soud vyslechl na 178 svědků a spis nabobtnal na několik desítek tisíc stran.

Před soudem by patrně stanul také Tofl. V červnu 2010 ho však vrazi zastřelili v Brně-Žebětíně před jeho domem. Vraždu si objednal podnikatel Petr Pavel Bezděkovský kvůli finančním sporům s ním. Po svém zatčení spáchal ve vězení sebevraždu. Za zastřelení Tofla poslal loni v říjnu Krajský soud v Brně na 19 let do vězení Radka Sobotku a Tomáše Trkana.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám