Hlavní obsah

Mladík zaútočil na letiště a chystal se vykolejit vlak

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Při pokusu o přepadení ochranky vojenského letiště v Přerově byl už 10. května zatčen 23letý muž z vesnice u Uherského Brodu. Jak později vyšlo najevo, mladík libující si v militáriích, byl zároveň nebezpečným vyděračem, který hrozil vykolejením vlaku na trati mezi Kyjovem a Bojkovicemi.

Článek

Mladíka zatli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu ve spolupráci s jihomoravskými kriminalisty.

"Muž měl doma svěrák, který byl připravený pro použití na kolejích, aby přes něj vykolejil vlak. Vystupoval jako člen teroristické organizace a odvolával se na skupinu al Kajdá a výbuchy v Barceloně," uvedla dnes Soňa Woffová z jihomoravské policejní správy v Brně.

Chtěl na obrazovku

Kriminalisté se o vyděrači poprvé dozvěděli v březnu, kdy začal posílat do televize Nova dopisy. Uváděl v nich, že nechá vykolejit vlak a požadoval, aby dostal prostor na obrazovce. Postupně svůj záměr konkretizoval.

"Nechám vykolejit vlak mezi Kyjovem a Bojkovicemi," znělo už v posledním výhružném dopise, který mladík napsal na svém psacím stroji. Obálky pak dodělával ručně.

Policisté i pracovníci Českých drah (ČD) od té doby ohrožené trati, která měří 134 kilometrů, věnovali zvýšenou pozornost. "Tato situace samozřejmě zvyšovala napětí jak u cestujících, tak i zaměstnanců. Pro nás každá výhružka znamená, že se bezpečnosti cestujících věnujeme stejně, ať jde o mezinárodní koridor nebo poslední lokálku. Náklady na zvýšení bezpečnosti pak jdou z provozních prostředků Českých drah," řekl Právu mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Na psychiatrii ho nechtěli

Policisté zatím zcela nevědí, jaký byl motiv mladíkova jednání. Podle Woffové se ukázalo, že se ztotožnil s hrdiny knihy Frederika Forsytha Spis Odessa, která popisuje osudy bývalých členů německých jednotek SS.

"Mladík nebyl členem žádné neonacistické organizace, ale vnitřně se s hrdiny knihy sžil a jednal podle nich," sdělila mluvčí. "Po zadržení skončil na psychiatrii v Kroměříži, ale lékaři zjistili, že není tak vážně nemocný, aby nemohl jít do vazby, kam byl po vyšetření odvezený," dodala Woffová.

Muž je stíhaný za přípravu obecného ohrožení, za což mu soud může vyměřit trest od tří do osmi let.

Reklama

Výběr článků

Načítám