Hlavní obsah

Rath se pustil do žalobců: Hromadíte balast, a důležité věci vám unikají

Právo, Josef Koukal
Praha

Ostrou kritikou žalobců navázal ve středu dopoledne bývalý hejtman Středočeského kraje David Rath na svou obhajobu před středočeským krajským soudem. Ten od úterka podrobně probírá okolnosti zakázek spojených s rekonstrukcí zámku Buštěhrad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Soudní líčení s Davidem Rathem

Článek

„Ve spise je kompletní smlouva o připojení elektřiny ČEZ, nevím, jestli tam není i smlouva o připojení kanalizace. Ale chybí zde text technicko-ekonomické studie a zpráva o stavu budovy,“ rozčiloval se Rath. Podle něj tak nemůže soud relevantně posoudit, v jak špatném stavu zámek Buštěhrad byl před zahájením rekonstrukce.

Studie přitom existuje a Rada Středočeského kraje z ní vycházela při schvalování podmínek výběrového řízení na opravu se zadávací cenou kolem 200 miliónů korun.

„Tvůrci do spisu na jednu stranu zařadili spoustu bagatelního textu a smluv, ale věci, které přímo souvisejí s obžalobou, tam nejsou,“ podotkl Rath.

Náklad dokumentů k soudu nepatří 

Proti jeho slovům se okamžitě ohradil státní zástupce Petr Jirát, který jinak výtky ze strany obhajoby většinou přechází mlčením.

Nejedná se o manipulaci se spisem nebo s důkazy.
žalobce

„Za celou dobu hlavního líčení jsem byl velmi zdrženlivý k útokům na obžalobu,“ předeslal žalobce. „Je ale na posouzení státního zástupce, jakými důkazy obžalobu podpoří,“ podotkl dále.

Podle Jiráta není smyslem důkazního řízení „přivézt k soudu náklaďák dokumentů ke kauze Buštěhrad a dalším sedmi věcem, které jsou žalovány“. Obhájci prý mohli absenci konkrétních dokumentů ve spise namítat od chvíle, kdy se se spisem seznámili, a mohou tak učinit i nyní.

„Každopádně se nejedná o manipulaci se spisem nebo s důkazy,“ prohlásil Jirát. Obhájci pak společně navrhli doplnit spis o kompletní technickou dokumentaci k opravě zámku Buštěhrad.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám