Hlavní obsah

Soud s Rathem dopodrobna probírá dokumenty ke středočeským zakázkám

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Podrobným rozborem rozpočtů na zakázky ve Středočeském kraji pokračuje v úterý soud v kauze Davida Ratha. Právě veřejné tendry měli lidé kolem bývalého hejtmana podle obžaloby manipulovat. Hlavní líčení pokračuje po téměř měsíci a jeho další jednání jsou vypsána až do začátku května.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath

Článek

Senát Roberta Pacovského má na programu výslechy dalších svědků, od rána však věnuje pozornost i listinným důkazům. Na žádost obhajoby například nechal Pacovský číst podrobný položkový rozpočet rekonstrukce zámku Buštěhrad za celkových zhruba 200 miliónů korun nebo záznamy o hodnocení veřejných zakázek.

„Listiny obsahují řadu ilustrativních údajů,“ vysvětlil Rath soudu, proč na podrobném čtení dokumentů trvá. Podle něj vyvracejí tezi o manipulování zakázek. „Rozhodujícím kritériem pro všechny soutěže byla cena. Vyřazováni byli ti, kdo buď nesplňovali podmínky soutěže ze zákona, nebo ti, kdo byli drazí,“ podotkl bývalý hejtman.

„To vyvrací tvrzení obžaloby, že někdo manipuloval se soutěžemi jak na běžícím pásu,“ dodal Rath.

Před soudem odmítl vypovídat stavbyvedoucí Miloslav Červený, který měl podle obžaloby Ratha a spol. poskytovat při rekonstrukci zámku Buštěhrad podklady pro fiktivní faktury. „Využiji svého práva odmítnout výpověď, abych si nepřivodil trestní stíhání,“ uvedl Červený.

Podle korunní svědkyně, podnikatelky Ivany Salačové, která je jednou z obviněných a jako jediná se doznává, jí Červený dodával podklady pro faktury, které pak ona vystavovala. „Červený mi dával podklady k těm fakturám,“ uvedla Salačová.

Červený pracoval od 70. let v podniku Konstruktiva Branko dalšího obviněného Pavla Drážďanského.

Soud pracuje pouze s výpovědí, kterou Červený učinil na policii předloni v létě. Z ní vyplývá, že měl při rozhodování v rámci zakázky na zámku Buštěhrad velké pravomoci. Hlídal harmonogram stavby, jednal s investory, řídil práce. Projekt údajně připravoval podle zadávací dokumentace ještě předtím, než ho Konstruktiva vysoutěžila. Jak vypověděl na policii, byla to prý běžná praxe i s tím rizikem, že firma nakonec zakázku nezíská.

Státní zástupce v Rathově kauze viní skupinu jedenácti osob z ovlivňování veřejných zakázek ve Středočeském kraji v letech 2011 a 2012. Měly se týkat opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a modernizace nemocnic. Podmínky obchodních soutěží, financovaných z části dotacemi Evropské unie, byly údajně „ušité na míru” předem domluvené firmě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám