Hlavní obsah

Za drsné divadlo kvůli ukradeným miliónům dostal kriminalista podmínku

– Plzeň • Aktualizováno
Právo, Patrik Biskup

Za zneužití pravomoci úřední osoby a vydírání dostal kriminalista z plzeňské mordparty Vladimír Kroc čtyřletou podmínku. Obžalovaného kriminalistu Luďka Šilhánka soud zprostil viny. Kroc se na místě odvolal stejně jako žalobce. Podle obžaloby kriminalisté zadrželi Jiřího Hladíka, kterého podezřívali z podvodu a přípravy vraždy, a cestou na služebnu ho v lese napadli a vydírali za účelem získaní ukrytých peněz.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle soudkyně Lucie Bočkové Kroc zneužil bezbrannosti poškozeného a nutil ho k doznání způsobem, který nerespektuje lidskou důstojnost.

„Soud ale neuvěřil té části výpovědi poškozeného Hladíka, kdy hovořil o fyzickém napadení, vykopání hrobu a použití pistole ze strany obžalovaného Kroče,” upozornila soudkyně.

„Jednání Kroce bylo jasným překročením zákonné hranice a je nepřípustné. Tímto způsobem nelze zajistit doznání podezřelého ani zajistit důkazní prostředky a skrývat to pod operativní legendu. Zneužil bezbrannosti poškozeného, který se nemohl účinně bránit,“ prohlásila soudkyně. U Šilhánka podle ní vina prokázána nebyla.

Vraždu zfingovali 

Jiřího Hladíka z Nýrska na Klatovsku zadrželi kvůli podezření, že svého známého Davida Přerosta podvodem připravil o 4,5 miliónu, a pak si objednal jeho vraždu u recidivisty Martina Lazara. Cestou k výslechu ale kriminalisté zajeli do lesa, kde s Hladíkem sehráli drsné divadlo s cílem zjistit, kam Přerostovy peníze ukryl.

Podezřelého muže po zadržení spoutali, na hlavu mu nasadili neprůhledné brýle a převezli ho do Plzně k výslechu. Cestou zastavili za Přešticemi v lese a před Hladíkem předstírali, že jej policisté prodali do rukou lidí napojených na Lazara. Tomu měl totiž Hladík dlužit 800 tisíc korun za objednávku vraždy Přerosta. Lazar ale vše oznámil policistům, kteří vraždu Přerosta zfingovali.

Údajně si musel vykopat hrob 

„Pokusili se Hladíka dostat pod psychický tlak, aby jim sdělil, kde má ukryty finanční prostředky, které měl od Přerosta vylákat,“ uvedl krajský státní zástupce Jiří Richtr. Podle něho měl Kroc ještě napadnout Hladíka pěstmi a kopanci. „Dále mu poručil, aby si rukama vyhrabal hrob, a přitom u jeho hlavy natáhl pistoli, kterou mu následně přiložil k týlu a počítal do tří,“ doplnil Richtr.

Chtěl jsem v Hladíkovi nabudit pocit toho, že není v moci policie a aby zaplatil Lazarovi za to, co si u něho objednal.
odsouzený

Hladík vypověděl, že během cesty vozidlo zastavilo a někdo mu pomohl vystoupit ven. Pořád měl neprůhledné brýle a ruce spoutané za zády. Poznal, že je někde v lese. Pak slyšel: „Díky, že jste nám ho přivezli, tady si přepočítejte peníze. Mělo by to sedět,“ cituje v žalobě státní zástupce část Hladíkovy výpovědi.

Měla to být operativní strategie 

Hlavou mu prý blesklo, že byl unesen. Následně prý dostal ránu do břicha, svalil se a po dalším kopanci nějaký muž zakřičel: „Kde jsou ty milióny, proč jsi nezaplatil za vraždu, kterou sis objednal. Nelži, hajzle, ty si myslíš, že si to nechá Martin líbit, že mu takhle nezaplatíš.“ Následně mu někdo přikázal, aby si vyhrabal hrob. Uvedl také, že ještě v lese mu částečně spadly brýle a uviděl muže, se kterým se později setkal v budově policejního ředitelství a který se mu představil jako Kroc.

Kroc u soudu na obžalobu reagoval tak, že divadélko před Hladíkem bylo součástí operativní legendy, kterou sám vymyslel a také realizoval, a to bez Šilhánka. Popřel však fyzické napadení či vydírání. „Chtěl jsem v Hladíkovi nabudit pocit toho, že není v moci policie a aby zaplatil Lazarovi za to, co si u něho objednal. Předpokládal jsem, že by mi tak mohl nabídnout finanční prostředky, které ukradl Přerostovi a my mu je mohli vrátit,“ prohlásil Kroc. Proto v blízkosti Hladíka nasimuloval hovor s Lazarem.

„Hladík na to reagoval tak, že padnul na zem a začal hystericky řvát, že už z něho peníze vymlátili jugoši, že už je nemá a že sežene jiný,“ pokračoval Kroc. Protože prý z chování Hladíka poznal, že žádné peníze nemá, a také přestal věřit i tomu, že není v moci policie, naložil ho zpátky do vozidla a pokračovali do Plzně.

Šilhánek popřel, že by se s Krocem na jeho operativní legendě domlouval a že by se na její realizaci podílel. Po Hladíkově zadržení prý odjel sám služebním vozem rovnou do Plzně. Z telefonních odposlechů uvedených v obžalobě ale vyplývá, jak ho Kroc k místu zastávky naviguje po telefonu. Kroc to vysvětlil tak, že pouze svého kolegu informoval o průběhu cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám