Hlavní obsah

Žebříky a lana. Na lanovce v Orlických horách uvízlo 60 lidí včetně hejtmana

Orlické hory
Aktualizováno

Šedesáti lidem zkomplikovala nedělní lyžování porouchaná lanovka na Bukovou horu v Orlických horách. Kvůli poruše je Horská služba a pracovníci lanovky evakuovali pomocí lana a žebříku. Nikomu se naštěstí nic nestalo. Mezi evakuovanými byl i hejtman Pardubického kraje.

Foto: Dáša Palátková, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sedačková lanovka se porouchala půl hodiny po poledni a pro uvízlé cestující vyrazilo osm záchranářů.

„My jsme šli po lanu, jeden z nás vždy vylezl na sloup a zavěsil se na laně, po kterém postupoval dopředu, druhý jej jistil zezdola. Takto sjížděli od sedačky k sedačce a sundali asi třicet lidí, zaměstnanci lanovky pak další po žebřících na sloupech,“ popsal evakuaci náčelník Horské služby Josef Hepnar.

Když se záchranář dostal k lyžaři, umístil ho do evakuační sedačky a spustil na zem. Během krátké doby tak záchranáři a pracovníci lanovky dostali asi šedesát lidí na zem.

Musí se vyměnit ložisko  

Mezi uvízlými pasažéry byl i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Provozovatel se prý snažil svézt cestující zpětným chodem, což se nepovedlo. Hejtman se už v minulosti zúčastnil cvičení záchrany cestujících z lanovky, kdy dělal figuranta.

"Byl jsem v té skupině až skoro nahoře, která byla slaňována. Už jsem měl zkušenost ze cvičení a věděl jsem, co mě čeká. Musím říct, že zásah byl profesionální, perfektní přístup. Já jsem byl zhruba 12 metrů vysoko," řekl hejtman.

Podle provozovatele lanovky Radka Procházky se porouchalo zařízení, které táhne lano. "My už samozřejmě jsme s technikou na vrchní stanici a připravujeme kompletní výměnu celého ložiska, abychom byl schopní co nejdřív to dát do provozu," uvedl Procházka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám