Hlavní obsah

Žena na Berounsku zemřela po vypití vodky, policisté nevylučují otravu metanolem

– Beroun • Aktualizováno

V Zadní Třebani na Berounsku zemřela v neděli dopoledne jednašedesátiletá žena. Policisté nevylučují, že příčinou její smrti byla otrava metanolem. Mohlo se ale jednat i o cévní příhodu. Co smrt ženy způsobilo, potvrdí pitva.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Ilustrační foto

Článek

Žena zemřela v penzionu v Zadní Třebani, kde v sobotu večer pila vodku. Láhev policisté zajistili a poslali na expertizu. "Jedná se o běžný postup. Lékař na místě metanol jako příčinu smrti nepotvrdil, více ukáže zdravotní pitva," informovala mluvčí středočeské policie Štěpánka Zatloukalová.

Jednou z možností příčin smrti je také cévní příhoda. V třebaňském penzionu U Mlýna byla podle jeho provozovatele ubytovaná se svým přítelem. Ten přivolal záchrannou službu, avšak žena už byla mrtvá. "Láhev vodky si žena přinesla odjinud, u nás ji zakoupit nemohla," řekl provozovatel penzionu.

Kauza Metyl má 51 obětí 

Výsledek pitvy bude známý pravděpodobně v pondělí. Ale i v případě, že by se podezření na otravu metanolem nepotvrdilo, policisté upozorňují, že nebezpečí otravy alkoholem nejasného původu trvá. "Varování je na místě, stále je v oběhu přibližně dva tisíce litrů alkoholu obsahující nebezpečný metanol," uvedla Zatloukalová.

Metanol je alkohol, který lidský metabolismus mění na formaldehyd a kyselinu mravenčí, látky pro člověka silně toxické. Ve větších dávkách způsobuje oslepnutí a smrt.

Lidé by proto neměli nakupovat alkohol, jehož původ není prověřený. V České republice od září 2012 metanol zabil 51 lidí, další desítky skončily v nemocnici. Policie stíhá v souvislosti s touto kauzou několik desítek lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám