Hlavní obsah

Státní zástupce podal žalobu na expolicistu, který zavraždil manželku

Plzeň

Krajský státní zástupce obžaloval už bývalého policistu Miloše Babyku z Plzně, kterému za vraždu manželky hrozí až dvacetiletý trest. Pětatřicetiletý muž se po činu spáchaném loni v létě skrýval týden v lesích na Plzeňsku, dopadla ho speciální jednotka Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Podle obžaloby vykonal čin s rozmyslem. Věc nyní míří ke Krajskému soudu v Plzni.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Detektivové GIBS odvádějí zadrženého muže.

Článek

"Obžaloba byla podána ve čtvrtek. Je mu kladeno za vinu, že to bylo spácháno s rozmyslem nebo po předchozím uvážení, hrozí mu 12 až 20 let," řekl státní zástupce Martin Rykl, který má kauzu na starost.

Podle Rykla řízení nijak výrazně nenarušil Babykův pokus o sebevraždu, k němuž se ve vazební cele plzeňské věznice odhodlal v lednu. Čekalo se hlavně na znalecké posudky. Znalci zkoumali mimo jiné psychický stav obviněného, zabývali se také příčinou úmrtí ženy.

Zatčení policisty, který zavraždil svou manželkuVideo: GIBS

Babyka byl po pokusu o sebevraždu převezen v bezvědomí do nemocnice. Podle záchranářů byl intoxikován léky a skončil na jednotce intenzivní péče. V nemocnici ho hlídala vězeňská služba, po třech dnech byl převezen do vazební věznice.

Chtěl se zabít i na útěku 

Událostí se zabývá i GIBS, která zjišťuje, zda v souvislosti s Babykovým pokusem o sebevraždu neporušila vězeňská služba v Plzni svoji povinnost. Mluvčí inspekce Radka Sandorová uvedla, že zatím k závěru nedospěli. Není jasné, proč chtěl Babyka sebevraždu spáchat, údajně se o ni už ale pokusil loni, když byl po vraždě své ženy na útěku a skrýval se v lesích u Plzně. Soudkyni, která v září rozhodovala o jeho vzetí do vazby, řekl, že si v lese vařil lektvary, jimiž by se o život připravil.

Pětatřicetiletý bývalý příslušník pražské cizinecké policie Babyka se bude zpovídat z toho, že loni 28. srpna v Sokolovské ulici na plzeňském sídlišti Lochotín pobodal svou manželku. Záchranka převezla ženu v kritickém stavu do nemocnice, kde zemřela. Muž byl týden na útěku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám