Hlavní obsah

V sídle lihového démona policie našla zbraně a výbušniny

– Zlín • Aktualizováno
Právo, jr

Při razii, kterou ve čtvrtek provedli policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) ve 45. budově bývalých Baťových závodů ve Zlíně, našli policisté zbraně a výbušniny. Právu to v pátek potvrdil státní zástupce Okresního státního zastupitelství ve Zlíně Jan Zubek.

Foto: Zdeněk Němec, ČTK

Policisté u budovy průmyslového areálu v centru Zlína, která patří údajnému šéfovi lihové mafie Radku Březinovi.

Článek

Objekt v centru Zlína patří údajnému šéfovi lihové mafie Radku Březinovi. „Mohu potvrdit, že se při zásahu našly zbraně a výbušniny. V jakém množství a druzích, nebudu v tuto chvíli specifikovat. Veškeré nálezy budou předmětem expertíz,“ uvedl Zubek.

Podle jeho slov zásah v budově v centru Zlína, při kterém asistovali pyrotechnici, hasiči i záchranka, ovšem nesouvisel s vyšetřováním lihové mafie. „V záležitosti je vedeno samostatné trestní řízení pro trestný čin nedovoleného ozbrojování,“ řekl Zubek.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Radek Březina u soudu

Březina je hlava lihové mafie

Radek Březina je považován za hlavu lihové mafie. Státní zástupce ho i s bratrem Tomášem a dalším mužem obžaloval kvůli skrytým zásobám nezdaněného lihu. V posledních měsících čelí Březina několika trestním stíháním.

Byl obžalován kvůli třísetmiliónovému krácení daní v souvislosti s ukrýváním a skladováním nelegálního lihu. Figuruje také v jedné z vedlejších větví vyšetřování distribuce jedovatého metanolu, která zasáhla Česko v září 2012 a vyžádala si desítky obětí.

Březina čelí i obvinění, že se pokusil uplatit kriminalistu ÚOOZ, když detektivovi nabídl deset miliónů korun jako úplatek za to, že bude ze své pozice policisty ovlivňovat průběh trestního řízení. Hrozí mu až 16 let. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám