Hlavní obsah

Firmy zaměstnávaly tisíce invalidů, kteří téměř nepracovali. Od státu inkasovaly 600 miliónů

Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek
Praha
Aktualizováno

Škodu ve výši 600 miliónů korun mělo způsobit 16 firem, které zaměstnávaly invalidy a pobíraly na ně příspěvek od státu. Tři obvinění, kteří firmy ovládali, zaměstnávali několik tisíc invalidů. Pachatelům hrozí až deset let za mřížemi.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případem se Útvar odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK) zabýval několik let. Trestná činnost spočívala v tom, že firmy zneužívaly příspěvky na zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Podle policie firmy od ledna 2008 do června 2012 způsobily škodu za 600 miliónů korun.

„Případ fungoval na principu, že obchodní společnosti měly formálně zaměstnávat co největší počet invalidních občanů s cílem získat od státu, zastoupeného příslušným úřadem práce, dotaci na každého zaměstnaného invalidního pracovníka. Jednotlivý požadovaný příspěvek činil osm tisíc korun, přičemž invalidovi měla být zaměstnavatelem následně vyplacena mzda max. do výše dvou tisíc,“ vysvětlil mluvčí útvaru Jaroslav Ibehej.

Zaměstnali až 6 500 invalidů 

Obviněné fyzické a právnické osoby pak rozdíl po odečtení povinných poplatků používaly pro svou potřebu. „Z dosavadního vyšetřování vyplývá, že většina invalidních pracovníků nevykonávala vůbec žádnou práci nebo objem jimi vykonané práce byl zcela minimální,“ doplnil mluvčí.

Firmy byly založeny pouze za účelem vydělávání na vyplacených dotacích. Šestnáct společností ovládaly tři obviněné osoby. Podniky naoko zaměstnávaly asi 4 800 invalidů a podle policie mohl jejich počet narůst do června 2012 až na 6 500.

„Fyzické i právnické osoby jsou obviněny z trestného činu dotačního podvodu. V případě odsouzení hrozí fyzickým osobám trest odnětí svobody od 5 do 10 let. Případ dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ uzavřel Ibehej s tím, že policie zabavila majetek za 130 miliónů korun.

Firma sponzorovala Věci veřejné 

Podle serveru Aktualne.cz jsou na seznamu obviněných tři podnikatelé a firmy Verve-Invest a Besico Real, které prý sponzorovaly někdejší vládní stranu Věci veřejné. Policie se údajně také zajímá o společnost Besico Services, která v letech 2006 až 2012 v Praze odtahovala auta.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy je možné, že úřady práce v obviněných firmách nedostatečně prováděly kontroly. "Tohle je extrémní případ. Myslím si, že tam žádná kontrola nebyla," podotkl Krása. Systém příspěvků na zaměstnávání handicapovaných by podle něj potřeboval změnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám