Hlavní obsah

Soud začal projednávat brutální útok v Duchcově

Právo, ape
Ústí nad Labem

Brutální útok na manželský pár, který v Duchcově na Teplicku vyvolal vlnu nepokojů a demonstrací, začal v úterý projednávat Krajský soud v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Čtyři z obžalovaných v případu útoku na manželský pár u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Článek

Obžaloba viní útočníky z těžkého ublížení na zdraví, výtržnictví, a nejmladšího z útočníků, který si měl počínat nejagresivněji, i z nebezpečného vyhrožování. Právě kvůli tomu, že nejmladší útočník je mladistvý, soudní jednání začalo s vyloučením veřejnosti.

Útok se uskutečnil loni v Duchcově v noci na 18. května. Předcházel mu pokus o krádež kola, které chtěl ukrást nejmladší z obžalovaných společně s dalším mladíkem. Oba poté surově napadli majitele kola a způsobili mu řadu zranění.

Zhruba tři čtvrtě hodiny po půlnoci vyvolal na náměstí mladistvý obžalovaný konflikt s manželským párem. Na muže zaútočil dvoumetrovou větví a s dalšími třemi útočníky, mezi nimiž byly dvě ženy, pak napadli i manželku muže.

Útočníci způsobili manželům těžká zranění 

Surovým útokem způsobili zvláště ženě těžká zranění. Nejmladší a nejsurovější útočník manželskému páru údajně vyhrožoval ještě ve chvíli, kdy odjížděli sanitkou do nemocnice. Hrozí mu až 6 let vězení.

Foto:

Napadení manželů v Duchcově

Napadení manželé se soudního jednání neúčastní, chtějí zachovat své soukromí. „Jejich život byl významně převrácen, žádají média, aby respektovala jejich soukromí,“ uvedla advokátka manželů Klára Kalibová.

Podle manželů byl útok rasově motivovaný, nechtějí ale uplatňovat kolektivní vinu. Podle obžaloby vyšetřování rasový motiv ale neprokázalo.

Obžalovaní u soudu nechtěli s médii hovořit, všichni si zakrývali obličeje novinami.

Útok ve městě vyvolal protiromské nepokoje, několikrát tam demonstrovali místní občané i pravicoví extremisté. Soudní jednání je naplánované do pátku.

Reklama

Výběr článků

Načítám